Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Trnave dnes vynesú Morenu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Staroslovanská bohyňa zimy a smrti skončí v riečke Trnávka, aby definitívne uvoľnila miesto jari.

Trnava 1. apríla (TASR) – V Trnave dnes popoludní vynesú Morenu. Staroslovanská bohyňa zimy a smrti skončí v riečke Trnávka, aby definitívne uvoľnila miesto jari. Kvetná nedela, počas ktorej krojovaný sprievod nesie Morenu do Ružového parku, i Prinášanie letečka sú podujatia, ktorým si Trnavčania už tradične pripomínajú ľudové zvykoslovné tradície spojené s koncom zimného obdobia a vítaním nového života v prírode.

Jeho súčasťou dnes budú aj tvorivé dielne pre deti a rodičov, spolu dvorom plným hier a veľkonočných remesiel v areáli Kalokagatie – Centra voľného času na Streleckej ulici. "Pod názvom Maľované vajíčko mám sa uskutoční aj program spojený s maľovaním kraslíc rôznymi technikami, pletením šibákov, ale aj opekaním dobrôt na ohníku a varením praženice," uvádzajú v pozvánke organizátori.

Vynášanie Moreny a jej upálenie alebo utopenie je tradičným jarným ľudovým rituálom. Najčastejšie sa hádže z mosta alebo zo skaly. Tento zvyk sa u nás zachoval aj napriek stáročia trvajúcej snahe potlačiť pohanské zvyky v ľudovej tradícii.