Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V Trnave i Senici veria, že obce peniaze pre krúžky detí poskytnú

Odozvu zatiaľ na mestskom úrade v Trnave nepoznajú.

Trnava/Senica 2. februára – Starosta Bieleho Kostola pri Trnave Jozef Adámek nemá problém s posunutím finančných prostriedkov, ktoré štát vyčlenil na záujmovú činnosť miestnych detí, tam, kde krúžky navštevujú. Keďže v Bielom Kostole už nejaký ten rok nefunguje základná škola, na vyučovanie a do záujmových skupín chodia takmer všetci bielokostolskí školáci v Trnave.

"Je to zhruba 120-130 detí, my všetky peniaze pošleme, neplánujeme ich použiť na iný účel," povedal starosta Bieleho Kostola pre TASR. Jemu i niekoľkým desiatkam ďalších starostov v okolí krajského mesta putuje v týchto dňoch list z trnavskej radnice, ktorý obsahuje výzvu na použitie pridelených prostriedkov v prospech mimotrnavských detí, ktoré navštevujú krúžky v Trnave. V zmysle novely zákona o financovaní škôl a školských zariadení totiž majú peniaze na krúžky dostávať obce, kde majú deti trvalý pobyt. Obce majú následne peniaze prerozdeľovať tam, kde deti krúžky navštevujú.

Odozvu zatiaľ na mestskom úrade v Trnave nepoznajú, podľa vyjadrenia vedúcej odboru školstva Ruženy Makovej v prípade, ak by sa nestretli s kladným prístupom, sa mesto bude rozhodovať o ďalšom postupe. "Buď bude celý chod Kalokagatie-Centra voľného času naďalej financovať z vlastných prostriedkov, alebo pristúpi k zvýšeniu poplatkov pre deti, ktoré za krúžkami dochádzajú z obcí," uviedla Maková. Na voľnočasové aktivity chodí do Kalokagatie dohromady 800 detí, z nich je asi 200 z okolia Trnavy.

V senickom Centre voľného času Stonožka majú v tomto školskom roku otvorených 101 záujmových útvarov, vrátane športových klubov, ktoré navštevuje 1374 detí. Z nich 231 má trvalý pobyt v okolitých obciach Sobotište, Prietrž, Častkov a Hlboké. Podľa riaditeľa Martina Dudáša primátor rokuje so starostami, aby poskytli vyčlenené prostriedky na krúžky. "K tomu cítime aj tlak rodičov, ktorých záujmom je krúžky udržať, pretože sú s nimi spokojní," povedal pre TASR. Výpadok v rozpočte na tento rok pre Stonožku je podľa neho už cítiť, ale činnosť zatiaľ nemuseli obmedziť. Dudáš verí, že obce v okolí Senice prostriedky pre "svoje" deti a ich krúžky poskytnú. Aj Senica je však podľa jeho slov pripravená v prípade nedohody vykrývať činnosť Stonožky z vlastných zdrojov.