Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Trnave na Linčianskej dali 11 stojísk s polopodzemnými kontajnermi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Stojiská s kontajnermi sú vhodnejšie včlenené do priestoru, sú čistejšie a celkovo na pohľad krajšie.

Trnava 25. januára (TASR) – Súbežne na 11 stojiskách na nádoby na odpad na sídlisku Linčianska vymenilo mesto Trnava plastové nádoby za polopodzemné kontajnery. Investícia radnicu vyšla na 356.616 eur vrátane DPH, informovala hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.

V Trnave začali prvé stojiská s polopodzemnými kontajnermi inštalovať už v roku 2016 a postupne budú nainštalované na všetkých stojiskách v meste. Medzi prvými to bolo najväčšie sídlisko Družba. Tento spôsob uskladňovania komunálneho a triedeného odpadu sa Trnave osvedčil. "V porovnaní s plastovými nádobami sú lepšie v mnohých ohľadoch. Predovšetkým majú oveľa väčšiu kapacitu – približne päťnásobnú pri kontajneroch na zmesový odpad a trojnásobnú pri skle, plaste a papieri. Taktiež lepšie chránia pred hlodavcami a inými zvieratami, vyhadzovaním či rozfúkaním odpadkov," uviedla hovorkyňa.

Stojiská s kontajnermi sú vhodnejšie včlenené do priestoru, sú čistejšie a celkovo na pohľad krajšie. Nádoby sú vybavené senzormi, ktoré signalizujú mieru ich naplnenia, čím je možné efektívne plánovať frekvenciu odvozu odpadu a šetriť tým finančné prostriedky.

Po kontajneroch na sídlisku Prednádražie v roku 2021 boli inštalované na uliciach Saleziánska, Rovná, Spojná, Poštová a Veterná. Výmeny kontajnerov sa v roku 2022 dočkali aj obyvatelia na uliciach A. Kubinu, Kalinčiakova, J. Bottu 29, Rovná a Veterná. "Medzitým pripravujeme projektové dokumentácie aj na zvyšné časti mesta, aby sme prechod na tento čistejší a efektívnejší variant umožnili čo najskôr. Nasledovať budú ulice Koniarekova, Tamaškovičova, Zelenečská a sídlisko Ľ. Podjavorinskej," doplnila Majtánová.