Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Trnave pilujú stromovú aleju na Rybníkovej ulici

Snímka z pílenia starých topoľov na Rybníkovej ulici v Trnave v nedeľu 20. júna 2021. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Radnica výrub avizovala už v apríli.

Trnava 21. júna (TASR) – Trnavská radnica začala počas víkendu s výrubom podstatnej časti stromov v najstaršej a jednej z mála kompaktných stromových alejí v meste. Podľa už skôr zverejnených zámerov má byť zlikvidovaných 59 topoľov bielych z celkového počtu 98. Stromy majú zhruba 70 rokov a lemovali rušnú Rybníkovú ulicu.



Na zrezávaní a pílení stromov začali pracovať počas soboty (19. 6.), v nedeľu (20. 6.) už bol okolo päťstometrový úsek posiaty spílenými kmeňmi a konármi. Niektorí okoloidúci, najmä ľudia, ktorí bývajú v tejto časti mesta, sa s týmto krokom nevedeli stotožniť. „Topole boli vysoké a vrhali tieň na celú ulicu. A tiež vytvárali nenapodobiteľnú atmosféru. Potrvá desaťročia, kým tu znova niečo vyrastie a celá Rybníková bude bývať v lete spálená ulica,“ kritizovala Lýdia. Pridala sa k nej aj Elena, ktorá poukázala na to, že sa dreviny odstraňovali v letnom čase a nie v čase vegetačného pokoja.

Na pondelok avizoval mestský úrad čiastočnú uzáveru priľahlého parkoviska, premávku usmerňuje mestská polícia podľa aktuálnej situácie výrubu.

Priamo na Rybníkovej ulici sídli okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru. Podľa vedúceho operatívno-technického oddelenia Juraja Puškela je výrub dobrý zámer. „Topole boli v takom stave, že tam kedykoľvek hrozilo spadnutie nejakého konára. A nemusel ani vietor fúkať, stromy boli pre peších i cyklistov nebezpečné,“ povedal pre TASR. Hasiči podľa jeho slov z času na čas museli zasiahnuť pri likvidácii suchých haluzí. Mesto podľa neho robí výsadbu stromov pravidelne. „Aj sa s nami radia, čo sa týka nástupných plôch napríklad pri bytových domoch,“ doplnil.

Radnica výrub avizovala už v apríli. Stromy majú podľa odborného posudku českej firmy Safe Tree poškodené korene alebo infekciu kmeňa a konárov, dynamicky presychajú alebo sú z väčšej časti odumreté, v korune majú hrubé suché konáre, asymetrickú korunu alebo tlakovú vidlicu a nemajú perspektívu prežitia. Ako uviedla radnica, musí dbať na bezpečnosť chodcov, pretože chodník vedie priamo cez aleju, i dopravy, keďže frekventovaná cesta je situovaná rovnako popod vysoké stromy.