Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Trnave priblížia prírodné katastrofy z pohľadu priebehu vekov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Hovoriť sa bude o tom, aké živelné pohromy a ničivé udalosti sa udiali v Trnave a v jej blízkom okolí, a podujatie ponúkne aj pohľad, ako a čo sa dá robiť na lokálnej úrovni na zmiernenie rizík.

Trnava 5. novembra (TASR) - Netradičné pohľady na rôzne pohromy prinesie v Trnave podujatie Klimatická zmena a katastrofy v priebehu vekov. Pripravil ho na 10. novembra Štátny archív v Trnave v spolupráci s občianskym združením (OZ) Voda pre klímu – environmentálne technológie, Katedrou klasickej archeológie na Trnavskej univerzite (TU) a Univerzitou sv. Cyrila a Metoda (UCM) pri príležitosti Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Informovala o tom riaditeľka archívu Júlia Ragačová.

Hovoriť sa bude o tom, aké živelné pohromy a ničivé udalosti sa udiali v Trnave a v jej blízkom okolí, a podujatie ponúkne aj pohľad, ako a čo sa dá robiť na lokálnej úrovni na zmiernenie rizík. Súbežne sa v ten deň dopoludnia uskutoční workshop s 3D modelom vodozádržných opatrení v krajine na UCM na Námestí J. Herdu.

"V prvej prednáške Katastrofy v archeologických dokladoch sa Lucia Nováková z TU bude venovať kalamitám, ktoré poznačili vývoj ľudskej civilizácie. Katastrofy slúžia ako významný chronologický medzník, keďže prinášali zásadnú zmenu pre zasiahnuté komunity. V archeologických dokladoch je možné skúmať proces zničenia, obnovy a prevencie," uviedla Ragačová.

Riaditeľka archívu má pripravený príspevok Živelné katastrofy v Trnavskom okrese v prvej polovici 20. storočia. Údaje o prírodných katastrofách či ničivých požiaroch, ktoré postihli tunajšie obyvateľstvo, sa zachovali už od obdobia stredoveku. I tieto udalosti viac či menej prispievali k vytváraniu podoby mesta a okolitých obcí a ovplyvňovaniu podmienok života v nich. Ivan Matušek z OZ položí otázku, či sa poučíme z histórie. Bude sa venovať aj úbytku vody ako dosahu klimatickej zmeny a globálneho otepľovania na náš život. Združenie získalo prostriedky z nórskych grantov na záchranu piatich mokradí v rámci projektu Zachráňme spolu mokrade, ktorý bude prezentovať.