Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Trnave si pripomenuli Európsky deň pre zdravé prsia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Nárok na bezplatné mamografické vyšetrenie má ročne na Slovensku viac ako 350.000 žien.

Trnava 19. októbra (TASR) - Breast Health Day – Pozvi mamu, tetu, starú mamu na mamografiu, druhý ročník verejno-vzdelávacieho podujatia pri príležitosti Európskeho dňa pre zdravé prsia, pripravila na stredu v Trnave Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce (FZSP) Trnavskej univerzity v spolupráci s ďalšími inštitúciami. Cieľom bolo upozorniť na potrebu zdravého životného štýlu a zodpovedného dodržiavania pravidelných prehliadok u lekára v rámci prevencie rakoviny prsníka. Informovala o tom Zuzana Bárdyová z FZSP.

V roku 2021 malo v Trnavskom kraji nárok na skríningové mamografické vyšetrenie pri zohľadnení dvojročného intervalu 38.870 žien vo veku 50 až 69 rokov. Vyšetrenie absolvovalo 10.212 žien bez príznakov ochorenia. Z toho bolo 6900 skríningových mamografií zrealizovaných na pracoviskách priamo v Trnave. "Keďže tento počet predstavuje len približne štvrtinu cieľovej populácie kraja, pripomíname všetkým ženám, ktoré sa ešte na mamografickom skríningu nezúčastnili, aby si nezabudli takto skontrolovať svoje zdravie. Môže im to zachrániť život aj dlhé roky kvalitného života," uviedla Bárdyová.

Podľa Jany Trautenberger Ricovej z Národného onkologického inštitútu (NOI) nízke číslo účasti na skríningovej mamografii v celoslovenskom meradle je dôsledkom nedostatočnej starostlivosti žien o zdravie pre strach zo samotného mamografického vyšetrenia i obavy z jeho výsledku. "Preto sa v inštitúte snažíme poskytovať verejnosti všetky dôležité a odborne garantované informácie na našej stránke www.onkokontrola.sk," doplnila.

Nárok na bezplatné mamografické vyšetrenie má ročne na Slovensku viac ako 350.000 žien. V roku 2021 sa na Slovensku na mamografickom vyšetrení celkovo zúčastnilo 142.121 žien, z toho však iba 90.131 nemalo žiadne príznaky. Zvyšok žien prišiel na vyšetrenie až z dôvodu nejakých ťažkostí.

Spoluorganizátormi podujatia v Trnave boli Ružová stužka, Europa Donna Slovakia, združenie Amazonky, NOI a mesto Trnava. Dopoludnia na Trojičnom námestí sa verejnosť mohla dozvedieť informácie o samovyšetrení prsníka, odporúčania pre zdravý životný štýl či absolvovať odborné poradenstvo. Popoludní sú na programe edukačné prednášky pre verejnosť na FZSP.