Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Trnave v Oláhovom seminári vystavujú historické tlače z 18. storočia

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Roman Hanc

Vystavené knihy sú najmä v latinčine, uviedol kurátor Milan Ševčík.

Trnava 3. apríla (TASR) - Osemnáste storočie slovom a obrazom je aktuálna výstava dvoch desiatok historických tlačí, ktorú Západoslovenské múzeum (ZsM) v Trnave predstavuje v Oláhovom seminári - Múzeu knižnej kultúry. Informoval o tom jej kurátor Milan Ševčík.

"Vystavené knihy sú najmä v latinčine. Obsahovo sme sa zamerali na dejiny Uhorska, literatúru, vedu a techniku, školstvo a súdnictvo či geografiu," uviedol.

Záujemcovia si od štvrtka 4. apríla do konca marca 2025 budú môcť okrem iného pozrieť životopis Leopolda I. z roku 1719, Dejiny Uhorska od Mikuláša Ištvánfiho z roku 1783, nový trestný poriadok Márie Terézie z roku 1769 či menšie geografické dielo Mateja Bela s portrétom Samuela Mikovíniho, mapou Uhorska a pohľadom na Bratislavský hrad z roku 1779.

Historické tlače sú doplnené kópiami ilustrácií z ďalších kníh a obsiahlymi sprievodnými textami prezentujúcimi panovníkov Uhorska, trnavské tlačiarne, školskú reformu Márie Terézie, reformu súdnictva, vojnu o rakúske dedičstvo, barokovú a klasicistickú literatúru či knihy o vede a technike. Sú súčasťou historickej knižnice ZsM, kde sa nachádza okolo 1400 starých a vzácnych tlačí z 18. storočia.