Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V trnavskej galérii vystavuje významný maďarský umelec László Fehér

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Aktuálna prezentácia prináša podľa kurátorky veľmi koncentrovaný pohľad na subjektívne dejiny umelca.

Trnava 21. novembra (TASR) - Aktivizácia pamäti je ústrednou témou výstavy diel maďarského výtvarníka Lászlóa Fehéra v Galérii Jána Koniarka (GJK) v Trnave. Ťažisková osobnosť medzinárodnej výtvarnej scény v nich vypovedá o pohnutých osudoch v strednej Európe, uviedla kurátorka výstavy Helena Markusková.

"Umelec desaťročia formuluje vo svojich prácach zásadné témy existencie. Rozvíja originálny maliarsky program, v ktorom zohráva dominantnú rolu artikulácia reality, podnecovanie pamäti a sugestívna farebnosť. Fehér zakaždým artikuluje realitu inak - raz zdôrazňuje jej vyprázdnenosť, inokedy sprostredkuje jej esenciálne prvky, prezentuje ju ako transformovanú nájdenú realitu či memento," opísala.

Aktuálna prezentácia prináša podľa kurátorky veľmi koncentrovaný pohľad na subjektívne dejiny umelca. Predstavuje hutný výber z maliarskej tvorby a prác na papieri prevažne z rokov 2016 až 2020. V centre pozornosti sa ocitnú diela z troch prelínajúcich sa farebných období - ružového, čierno-bieleho a sivého. Maliar v nich uvádza diváka do rodinnej histórie, dejín doby, dialógu s dejinami umenia i vlastnej tvorby. Samostatnú líniu tvoria sebareflektívne autoportréty.

Výstava v Trnave nadväzuje na umelcovu prezentáciu v Galérii umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch (2020) a pokračuje v prezentácii tvorby významných osobností medzinárodnej výtvarnej scény na pôde GJK.

László Fehér (1953) študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Budapešti, je nositeľom viacerých domácich ocenení, vystavoval v Maďarsku i v zahraničí v prestížnych galériách. V GJK jeho výstava potrvá do 14. januára.