Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V trnavskom Dome hudby sa koná výstava dvoch chtelnických umelcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ako prví mali možnosť si prezentáciu pozrieť návštevníci podujatia Jarmočné čriepky, ktoré sa od piatka (10. 9.) konalo na nádvorí Domu hudby. Výstava potrvá do 18. novembra.

Trnava 12. septembra (TASR) – Tri desiatky drevených plastík drevorezbára Jána Lukačoviča a 25 olejomalieb výtvarníka Rudolfa Pavelského si možno pozrieť na aktuálnej výstave v Dome hudby Mikuláša Schneidera Trnavského v Trnave. Výstava chtelnických amatérskych umelcov je súčasťou projektu KreaTiviTa 2021, ktorého hlavným partnerom je Fond na podporu umenia. Informovala o tom Milada Kotlebová z Trnavského osvetového strediska.

Ako prví mali možnosť si prezentáciu pozrieť návštevníci podujatia Jarmočné čriepky, ktoré sa od piatka (10. 9.) konalo na nádvorí Domu hudby. Výstava potrvá do 18. novembra.

Ján Lukačovič používa vo svojej tvorbe prevažne drevo lipy, ale krásu kresby a farbu nachádza aj v hruške, orechu, dube či v iných druhoch. „V jeho prácach nachádzame symbolické prepojenie človeka s prírodou. Spôsobom opracovania dreva od hladkého po rôzne štruktúry dosahuje v hre svetla a tieňa elegantné efekty,“ uviedla Kotlebová. Lukačovič stál pri zrode spolku rezbárov SPOROFA v Bratislave. V rámci združenia sa prezentoval na mnohých výstavách, získal viaceré ocenenia v regionálnej súťaži Trnavská paleta, v krajskej súťaži Výtvarné spektrum a úspešne reprezentoval kraj na celoštátnych výstavách.

Rudolf Pavelský sa venuje olejomaľbe a maľbe akrylom. Tematicky sa necháva inšpirovať najmä svojou rodnou dedinou, jej okolím, prírodou a spomienkami z detstva. Obaja autori sú aktívni členovia Klubu piešťanských výtvarníkov a taktiež členovia Klubu regionálneho umenia a histórie v Chtelnici (KRUH).