Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Trnavskom kraji narastajú problémy s jazdcami na elektrokolobežkách

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Situácia sa zhoršila najmä s nástupom teplejšieho počasia a možnosťou využitia zdieľaných kolobežiek.

Trnava 12. mája (TASR) - Polícia Trnavského kraja eviduje zvýšený počet sťažností od občanov týkajúcich sa jazdcov na elektrických kolobežkách. Najviac sťažností je na arogantnú a rýchlu jazdu po chodníkoch, parkovanie kolobežiek a na jazdu vo dvojici, ktorú nepraktizuje len mládež, ale často aj rodičia s deťmi. Situácia sa zhoršila najmä s nástupom teplejšieho počasia a možnosťou využitia zdieľaných kolobežiek. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa Zlatica Antalová.

V krajskom meste Trnava funguje od konca marca dvesto zdieľaných elektrokolobežiek. Prevádzkovateľ avizoval, že ďalšie pribudnú v Piešťanoch, Galante, Skalici a Hlohovci. Hovorkyňa trnavskej radnice Veronika Majtánová pre TASR uviedla, že mesto nemá kompetencie na reguláciu, respektíve vydávanie povolení na ich prevádzku. Právna úprava zdieľanej ekonomiky, do ktorej spadá aj zdieľaná mikromobilita, na národnej úrovni totiž podľa jej vyjadrenia absentuje.

“Každý vodič motorového alebo nemotorového vozidla zodpovedá za svoju jazdu, a tým aj za prípadné spôsobené zranenia seba a iných osôb. Majitelia zdieľaných kolobežiek si stanovujú okrem zákonných pravidiel aj svoje vlastné, s ktorými každý užívateľ musí pred ich použitím vopred súhlasiť. V prípade porušenia týchto pravidiel nesie zodpovednosť sám vodič elektrickej kolobežky,” upozornila hovorkyňa.

Pri jazde na elektrickej kolobežke musí mať jazdec najmenej 15 rokov, mladšie deti smú jazdiť na cestičkách pre cyklistov, poľných a lesných cestách a cestičkách v obytnej zóne. Pri jazde na chodníku nesmie prekročiť rýchlosť chôdze. “Na kolobežke sa smie viezť človek vždy len sám,” zdôraznila hovorkyňa. Viacerí kolobežkári smú jazdiť iba za sebou, nie vedľa seba, riadidlá musia držať oboma rukami. Jazdec nesmie používať mobil alebo iné zariadenie, ani viesť psa či iné zviera. “Pri jazde v meste, obci alebo na cestičke pre cyklistov nesmie hladina alkoholu v dychu jazdca prekročiť 0,5 promile. Na iných miestach je tolerancia alkoholu nulová," doplnila Antalová. Začiatočníkom na elektrických kolobežkách polícia odporúča, aby si svoje zručnosti najskôr otestovali mimo frekventovaných miest a rýchlosť zvolili podľa svojich schopností.

Za nedodržanie pravidiel jazdy sú policajti oprávnení uložiť kolobežkárovi blokovú pokutu, v prípade zistenia alkoholu sa sankcia môže vyšplhať až na 650 eur.