Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Trnavskom kraji nasadzuje ARRIVA osem nových autobusov

Jozef Viskupič odovzdáva kľúče od autobusu vodičovi. Foto: ARRIVA

Nové autobusy podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Petra Nemca garantujú komfort, spoľahlivosť a ekologickosť.

Trnava 12. júla (TASR) – Osem nových autobusov pre prímestskú autobusovú dopravu v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) odovzdal v utorok do užívania dopravca ARRIVA Trnava. Nízkopodlažné vozidlá s klimatizáciou budú dostupné na linkách v regióne Trnavy, Hlohovca, Piešťan, Senice a Borského Mikuláša od stredy (13.7.). Informoval o tom generálny riaditeľ spoločnosti Peter Nemec. Kľúče od autobusov vodičom odovzdal Jozef Viskupič, predseda TTSK, ktorý je objednávateľom tejto verejnej služby.

"S dopravcom máme spoločný cieľ - zvyšovať atraktivitu a komfort verejnej autobusovej dopravy," uviedol. Hodnota aktuálneho nákupu podľa Nemca je 1,4 milióna eur za celú dodávku, na nákup použili úverové prostriedky.

"TTSK sprostredkoval eurofondy na nákup 41 autobusov, z ktorých sedem sme už odovzdali na jeseň minulého roka a ďalších 34 je v štádiu verejného obstarávania," doplnil Viskupič. Tieto majú zaradiť do modernizujúcej sa flotily v roku 2023. ARRIVA k tomu v septembri 2022 očakáva aj dodávku ďalších 11 autobusov. Podľa Nemca na linkách spolu premáva 195 vozidiel, z nich 186, vrátane najnovších, je plne klimatizovaných.

Odovzdávané autobusy Iveco spĺňajú najprísnejšiu emisnú normu EURO 6, vo výbave sú infopanely pre informácie cestujúcim. Poskytnú bezplatné pripojenie na wifi a ponúkajú sedem portov na nabíjanie mobilných zariadení. Disponujú tiež nástupnou plošinou pre kočíky a ľudí na vozíčkoch. Pre zvýšenie bezpečnosti je nainštalovaný kamerový systém, vodiči sú oddelení v kabíne. "To priniesla so sebou pandémia COVID-19," dodal Nemec.

Nové autobusy podľa jeho vyjadrenia garantujú komfort, spoľahlivosť a ekologickosť. "Veríme, že aj vďaka nim stále viac obyvateľov nášho kraja prestúpi z áut do verejnej dopravy, ktorá šetrí životné prostredie a je dlhodobo udržateľná," uviedol. TTSK preto ponúka možnosti rôznych benefitov, ako sú zľavy pre študentov a dôchodcov, rodinné lístky za euro a podľa Viskupiča plánujú od nového roka aj výhodné predplatné lístky.