Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Trnavskom kraji sa koná premiérové podujatie Z regiónov do sveta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Na tomto podujatí môžu podnikatelia zistiť, akú pomoc im vie poskytnúť vláda, a to predovšetkým pri exporte, skonštatoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

Trnava 22. júna (TASR) – V Trnave sa v utorok konalo prvé zo zamýšľaných krajských stretnutí s názvom Z regiónov do sveta, ktoré v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) Slovenskej republiky pripravil Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Zúčastnili sa na ňom zástupcovia malých a stredných podnikov v oblasti inovácií, poľnohospodárstva a cestovného ruchu v regióne a zástupcovia inštitúcií verejného sektora v týchto oblastiach.

„Plánujeme sériu podobných podujatí vo všetkých krajoch,“ uviedla štátna tajomníčka MZVaEZ Ingrid Brocková s tým, že kľúčové témy stretnutí ponechajú na výber zástupcom jednotlivých regiónov. Súčasťou dvojdňovej akcie bude aj návšteva podnikov, v rámci TTSK je naplánované stretnutie Materiálovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Trnave, mimoškolského centra Budúcnosť INAK, firmy Včelco Smolenice, Shark aero so sídlom v Hlbokom, tiež spoločnosti Dema Senica, Víno Masaryk v Skalici a zahraničného investora spoločnosť AfB Slovakia v Trnave.

„Unikátne a inovatívne riešenia slovenských podnikateľov a vedcov môžu zohrať dôležitú úlohu pri reštarte ekonomiky. Na tomto podujatí môžu podnikatelia zistiť, akú pomoc im vie poskytnúť vláda, a to predovšetkým pri exporte. Na akcii s príznačným názvom Z regiónov do sveta máme príležitosť hovoriť o dobrých príkladoch z praxe, ako aj o skúsenostiach pri získavaní štátnej pomoci. Som preto veľmi rád, že prvé zo série týchto podujatí sme priniesli do Trnavského kraja,“ skonštatoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

Na archívnej snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.
Foto: TASR Lukáš Grinaj


„MZVaEZ je koordinátorom zainteresovaných štátnych inštitúcií v oblasti ekonomickej diplomacie. A to nielen smerom do zahraničia, ale aj dovnútra krajiny. Preto ma teší účasť podnikateľov, ale aj zástupcov ostatných rezortov, agentúr a komôr na dnešnom podujatí. Chceme podporiť ambície firiem, vedeckých a vzdelávacích inštitúcií smerom k spolupráci so zahraničím. Chceme byť adresnejší, poznať našich klientov, ich plány i problémy. To sa nám iste nepodarí od stola, preto prichádzame do slovenských regiónov, veď úspech Slovenska začína doma,“ uviedla Brocková s tým, že MZVaEZ SR bude ponúkať podnikateľským subjektom kapacity svojich šiestich desiatok zastupiteľstiev SR v zahraničí. Na september MZVaEZ pripravuje podľa jej vyjadrenia aj pilotné Exportné fórum, ktorého konanie chce opakovať každoročne.

TTSK, ako doplnil Viskupič, podporuje zlepšovanie podmienok podnikateľov a ich zviditeľnenie aj prostredníctvom aktivít Krajskej inovačnej rozvojovej agentúry (KIRA). Paralelne sa zasadzuje o aj aktívny rozvoj cestovného ruchu predovšetkým s pomocou Krajskej organizácie cestového ruchu Trnavský kraj.