Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V troch lokalitách južného Slovenska bola zvýšená aktivita kliešťov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pri návšteve prírody je preto stále potrebná opatrnosť, uviedol Martin Sojka z RÚVZ v Komárne.

Komárno 18. októbra (TASR) - Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne zaznamenali v priebehu septembra zvýšenú aktivitu kliešťov v troch lokalitách na juhu Slovenska. Podľa RÚVZ sa dá očakávať, že sa v ďalších týždňoch výskyt kliešťov ešte zvýši.

Z celkového počtu 12 monitorovaných lokalít bol zaznamenaný výskyt kliešťov na troch z nich. Ich vysokú aktivitu odhalili v rekreačnom areáli Martovce a strednú v lokalite Moča-les a v okolí štrkoviska v Marcelovej. "Baktérie, ktoré spôsobujú u človeka lymskú boreliózu, sme v septembri našli vo všetkých troch lokalitách s výskytom kliešťov. Pri návšteve prírody je preto stále potrebná opatrnosť," uviedol Martin Sojka z RÚVZ v Komárne.

Ako pripomenul, v priebehu júla a augusta bola aktivita kliešťov nízka. Dôvodom bolo zrejme suché počasie a vysoké teploty. V priebehu septembra sa zvýšila a podľa odborníkov sa v ďalšom období výskyt kliešťov zvýši aj v ďalších lokalitách.

RÚVZ vykonáva zber kliešťov metódou vlajkovania. "Používa sa na to biely flanel. Ním sa prechádza po povrchu lokality, ktorý pracovníci monitorujú. Keď sa o kliešťa v tráve obtrie flanel, reflexívne sa naň prichytí. Na bielej látke sú potom kliešte dobre viditeľné, takže ich rýchlo zbadáme, pozbierame a spočítame," vysvetlil Sojka. Zozbierané kliešte pracovníci RÚVZ vyšetrujú metódou real-time PCR na prítomnosť baktérií spôsobujúcich lymskú boreliózu.