Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V troch okresoch Trenčianskeho kraja vyhlásili zvýšené riziko požiarov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Drozd

Fyzickým osobám sa podľa zákona na lesných pozemkoch zakazuje fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru.

Trenčín 3. apríla (TASR) - Hasiči v piatok vyhlásili v troch okresoch Trenčianskeho kraja čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov. Zvýšené riziko požiarov na lesných pozemkoch a v ochrannom pásme bude platiť v okresoch Považská Bystrica, Púchov a Prievidza do odvolania. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Marián Petrík.

"V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti," uviedol Petrík.

Fyzickým osobám sa podľa zákona na lesných pozemkoch zakazuje najmä fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Nesmú tiež vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov, krovie, slamu a iný biologický odpad, zakladať oheň v priestoroch a na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu. Vlastníci, správcovia alebo užívatelia lesných pozemkov sú povinní najmä zabezpečovať v lesoch hliadkovaciu činnosť, rovnako musia zabezpečiť umiestnenie potrebného množstva protipožiarneho náradia na určenom mieste v závislosti od plochy lesných porastov, udržiavať existujúce prejazdové cesty, zvážnice a zdroje vody v stave, ktorý umožňuje bezproblémový príjazd hasičských jednotiek a ich využitie na účinný zásah.

Rovnako musia vlastníci prijímať osobitné opatrenia pre priestory postihnuté kalamitou. Spočívajú v urýchlenom odstraňovaní dreva a ďalšieho horľavého odpadu z blízkosti objektov, vytváraní rozčleňovacích pásov na zabránenie šírenia požiaru, prednostného zabezpečenia prejazdnosti lesných ciest a zvážnic pre hasičskú techniku. Vlastníci tiež musia vybaviť prenosnými hasiacimi prístrojmi pracovné stroje, napríklad lesné kolesové traktory, harvestory, traktory a iné vozidlá, ktoré sa používajú na spracovanie dreva a zvyškov po ťažbe.