Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Trstenej otvorili moderné gynekologicko-pôrodnícke oddelenie

Na snímke budova nového gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia HNsP Trstená. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Podľa riaditeľa nemocnice bude mať každá rodička samostatnú pôrodnú izbu, kde bude nerušená a môže tráviť čas s rodinným príslušníkom.

Trstená 24. septembra (TASR) – Nastávajúce mamičky z Oravy majú po novom k dispozícii jedno z najmodernejších gynekologicko-pôrodníckych oddelení na Slovensku. Otvorili ho vo štvrtok v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou (HNsP) v Trstenej. Projekt si vyžiadal investíciu takmer päť miliónov eur, podľa riaditeľa HNsP Mariana Tholta sa pri jeho realizácii inšpirovali najnovšími trendmi.

Vybudovali sme nádherné oddelenie, ktoré nám môžu závidieť aj ďaleko za hranicami Slovenska. Som nesmierne rád, že v tomto kraji, kde je vysoká pôrodnosť, budú mať ženy nadštandardné podmienky. Snažili sme sa vychytať všetky nové trendy, ktoré v gynekológii a pôrodníctve sú,“ povedal Tholt.

Na snímke nemocničná vyšetrovňa na novom oddelení HNsP.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Podľa riaditeľa nemocnice bude mať každá rodička samostatnú pôrodnú izbu, kde bude nerušená a môže tráviť čas s rodinným príslušníkom. Oddelenie má najmodernejšie prístrojové vybavenie, pôrodné izby sú klimatizované. „V prípade, že by došlo ku komplikácii, pár metrov od nej je umiestnená operačná sála, kde môžeme zakročiť a ukončiť pôrod cisárskym rezom. V rámci Slovenska ide určite o najmodernejšie takéto oddelenie,“ skonštatoval.

Oddelenie pre mamičky a bábätká vzniklo rozsiahlou rekonštrukciou a prístavbou, staré priestory mali už 70 rokov. Podľa Tholta sa počas prestavby mnohokrát museli aj uskromniť a fungovať v provizórnych podmienkach. „Oddelenie sme prerobili tak, aby pacientka mala pocit, že nie je ani v nemocnici. Na počet obyvateľov je tu najvyššia pôrodnosť, religiozita je tu vysoká, narodenie dieťaťa Oravci berú ako dar od Boha. Preto sme sa snažili oddelenie koncipovať tak, aby všetky izby boli nadštandardné a pre každé dieťa boli podmienky čo najlepšie,“ doplnil Tholt.

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová vyzdvihla vysoký štandard, ktorý bude oddelenie po novom poskytovať. „Personál tu bol vždy veľmi milý, priateľský, snažil sa pomáhať, teraz k tomu pribudne aj elitné prístrojové vybavenie. Je veľmi potešujúce, že sa takéto veľké dielo podarilo v trstenskej nemocnici,“ povedala.



Realizácia projektu sa začala v roku 2018. Prestavba gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia sa skladala z troch častí, dve boli financované zo zdrojov ŽSK a jedna z fondov Európskej únie. Prispelo aj ministerstvo zdravotníctva či samotná nemocnica. Nové oddelenie by malo začať prijímať prvé pacientky začiatkom októbra.