Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V košickej nemocnici zakázali návštevy a zaviedli aj testovanie

Na archívnej snímke z 29. októbra 2021 priečelie budovy riaditeľstva Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Test sa vyžaduje pred hospitalizáciou. Typ testu na dôkaz COVID-19 určuje lekár, dodal riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa.

Košice 7. júla (TASR) - V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice platí od tohto týždňa zákaz návštev pacientov na oddeleniach a klinikách. Zaviedli aj testovanie pacientov pred hospitalizáciou. Dôvodom je nárast počtu pacientov s ochorením COVID-19. Pre TASR to uviedla hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

"Chránime pacientov a zdravotníkov, ktorí sa o nich starajú. Akonáhle bude epidemiologická situácia priaznivejšia, umožníme pacientom opäť návštevy," povedal riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa.

Z dôvodu zvýšeného výskytu ochorenia COVID-19 zaviedli aj povinnosť testovania pacientov na toto ochorenie pred hospitalizáciou. "Každý pacient, ktorý je prijatý na hospitalizáciu, musí byť otestovaný. Typ testu na dôkaz COVID-19 určuje lekár," dodal Beňa, podľa ktorého sú pacienti v prípade potreby testovaní aj počas hospitalizácie.

Podľa prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny (KICM) Pavla Jarčušku stúpa počet pacientov s ochorením COVID-19, ktorí sa dostávajú do nemocnice. "Pred pár týždňami sme mali hospitalizovaných do 15 pacientov, v súčasnosti je to 20 - 24 pacientov na klinike infektológie, dvaja pacienti sú na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS)," spresnil s tým, že zdravotný stav jednej pacientky si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Hospitalizovaná je na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny.

"V zmysle príkazu Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR môžu byť pacienti, ktorí prišli na hospitalizáciu s iným zdravotným problémom a boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, umiestení na lôžkach tých oddelení, ktoré im vedia poskytnúť primeranú zdravotnú starostlivosť vo vzťahu k základnému ochoreniu," vysvetlila Krišková. Podľa jej slov sú v UNLP pre takýchto pacientov zriadené na oddeleniach a klinikách takzvané izolačné izby.