Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V uplynulých dňoch zadržali pri ukrajinskej hranici siedmich cudzincov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dvoch štátnych príslušníkov Moldavska zaznamenali kamery monitorujúce vonkajšiu hranicu s Ukrajinou v piatok 30. júla v dopoludňajších hodinách.

Sobrance 4. augusta (TASR) – Hraniční policajti v závere uplynulého týždňa (30. 7. a 1. 8.) zadržali pri slovensko-ukrajinskej hranici siedmich nelegálnych migrantov. Kým dvaja Moldavci prejavili úmysel požiadať o azyl na Slovensku, troch Alžírčanov a dvoch Uzbekov polícia vyhostila. Informovala o tom hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická.

Dvoch štátnych príslušníkov Moldavska zaznamenali kamery monitorujúce vonkajšiu hranicu s Ukrajinou v piatok 30. júla v dopoludňajších hodinách. Hraniční policajti ich následne kontrolovali v katastrálnom území obce Ubľa v okrese Snina. Keďže cudzinci pri sebe nemali doklady, policajti ich s cieľom zistenia totožnosti predviedli na oddelenie. "Cudzinci boli vypočutí v prítomnosti tlmočníka a počas vypočúvania prejavili úmysel požiadať o azyl na území Slovenskej republiky," doplnila Kopernická s tým, že 31. júla si Moldavcov na ďalšie konanie prevzali pracovníci oddelenia azylu v Humennom.

Troch štátnych príslušníkov Alžírska, takisto bez cestovných dokladov, kontrolovali policajti hraničnej kontroly v lesnom poraste v katastrálnom území obce Petrovce v okrese Sobrance v piatok vo večerných hodinách. Ani Uzbeci, ktorých hraničiari kontrolovali v katastrálnom území obce Kalná Roztoka v okrese Snina v nedeľu 1. augusta, pri sebe nemali doklady, preto ich rovnako ako Alžírčanov predviedli na oddelenie.

"Policajti vydali cudzincom rozhodnutie o administratívnom vyhostení s uložením zákazu vstupu na územie SR a ostatných členských štátov EÚ na dobu troch rokov. Zároveň im vydali rozhodnutie o zaistení na účel vrátenia podľa medzinárodnej zmluvy," uzavrela Kopernická s tým, že v zmysle Dohody medzi Európskym spoločenstvom a vládou Ukrajiny o readmisii osôb odovzdali hraničiari v utorok (3. 8.) všetkých piatich cudzincov príslušníkom Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny.