Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

V U.S. Steel prepukla epidémia salmonelózy

Foto: TASR/František Iván

Salmonella sa potvrdila z bravčového mäsa podávaného ako chladená balená strava," uviedla dnes pre TASR Jana Seligová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu zdravotníctva Košice.

Košice 11. septembra (TASR) – Epidémiu salmonelózy, ktorá postihla desiatky zamestnancov košickej spoločnosti U.S. Steel, potvrdili odborné vyšetrenia.

K rozšíreniu nákazy došlo minulý týždeň jedlom vo výdajni stravy spoločnosti. "Salmonella sa potvrdila z bravčového mäsa podávaného ako chladená balená strava," uviedla dnes pre TASR Jana Seligová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Košice.

Spoločnosť U.S. Steel potvrdila, že asi 50 jej zamestnancov má zdravotné ťažkosti tráviaceho traktu, ktoré sa vyskytli po požití stravy. "Spolupracujeme s regionálnym úradom verejného zdravotníctva na ich vyšetrovaní zdroja nákazy. So zamestnancami komunikujeme o preventívnych dočasných opatreniach, ktoré prijala naša firma aj externý dodávateľ stravovacích služieb," uviedli oceliarne pre TASR

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) od minulého týždňa ošetrili lekári Kliniky infektológie a cestovnej medicíny spolu už vyše 70 ľudí. "Počet hospitalizovaných, nakazených 'črevnou chrípkou', stúpol na 27. Ani jeden z pacientov však nie je v ohrození života," uviedla dnes hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Podľa nemocnice sa však dnes dopoludnia objavil nový zdroj nákazy z okolia Košíc, ktorý s prvotným zdrojom vôbec nesúvisí a zvyšuje celkový počet pacientov.