Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Záhorskom múzeu pripravili pre deti podujatie Maľované džbánky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Caban

Podujatie bude pozostávať z komentovanej prehliadky džbánkarských výrobkov spojenej s premietaním zaujímavých výzdobných prvkov.

Skalica 31. mája (TASR) - V snahe priblížiť pestrosť zbierky fajansových džbánkarských výrobkov a vynachádzavosť našich predkov detskému návštevníkovi, pripravilo Záhorské múzeum v Skalici pri príležitosti Medzinárodného dňa detí podujatie Maľované džbánky. TASR o tom informovalo múzeum.

Podujatie bude pozostávať z komentovanej prehliadky džbánkarských výrobkov spojenej s premietaním zaujímavých výzdobných prvkov. "Pripravené budú predlohy na vymaľovávanie alebo tvorbu vlastnej výzdoby, pre menších skladanie rozbitých džbánkov - puzzle. Námet gajdoša na džbáne bude prezentovaný ukážkou gájd zo zbierok múzea. Podujatie budú sprevádzať i ďalšie aktivity k prezentácii," uviedlo múzeum.

V Záhorskom múzeu sa nachádza rozsiahla zbierka fajansových džbánkarských výrobkov pochádzajúcich z najvýznamnejších remeselníckych dielní na západnom Slovensku, ako aj ukážky produkcie holíčskej manufaktúry. Spolu s výšivkami a ľudovými rezbárskymi prácami patria k pôvodným zbierkam, ktoré sa rokmi postupne rozširovali.

Podujatie sa uskutoční v priestoroch stálej expozície Záhorského múzea v stredu 1. júna od 8.00 do 15.00 h.