Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Západoslovenskom múzeu v Trnave sprístupnili výstavu k výročiu SNP

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Fotografická prezentácia zachytáva problematiku vzniku, existencie a zániku povstaleckej 1. československej armády na Slovensku.

Trnava 3. augusta (TASR) - Výstavný projekt Armáda v povstaní – Slovenské národné povstanie (SNP) 1944 sprístupnilo v stredu Západoslovenské múzeum (ZsM) v Trnave. K výročiu vypuknutia SNP ho pripravilo Múzeum SNP v Banskej Bystrici s Vojenským historickým ústavom Bratislava a v Trnave bude vystavený až do konca januára budúceho roka. Informovala o tom historička ZsM Lucia Duchoňová.

Fotografická prezentácia zachytáva problematiku vzniku, existencie a zániku povstaleckej 1. československej armády na Slovensku. Je rozčlenená do viacerých celkov, ktoré dokumentujú prípravy povstania, vznik vojenského ústredia, samotný vznik povstaleckej armády na Slovensku a jej organizačnú štruktúru.

"Jednotlivé celky sa venujú prvým bojom povstaleckej armády, jej skúsenostiam a reorganizáciám a mobilizáciám. Pôsobenie jednotlivých taktických skupín povstaleckej armády, ako aj armádnych jednotiek je samostatne dokumentované v príslušných tematických celkoch," uviedla Duchoňová. Zánik povstaleckej armády a význam SNP tvorí záver výstavy.

Jej slávnostné otvorenie je pripravené v rámci osláv SNP na 26. augusta.