Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Žiari nad Hronom pribudne stovka verejných elektrických kolobežiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V pilotnej fáze projektu bude v meste umiestnených 100 e-kolobežiek za viac ako 80.000 eur, investíciu hradí súkromná spoločnosť.

Žiar nad Hronom 9. marca (TASR) – V Žiari nad Hronom v najbližšom období pribudne stovka verejných elektrických kolobežiek. E-kolobežky v meste umiestni súkromná spoločnosť, pri ich prevádzke budú asistovať Technické služby Žiar nad Hronom. Samospráva o tom informovala na svojej oficiálnej webovej stránke.

"Našou úlohou bude prevádzkovať službu, ktorá bude prospešná obyvateľom a bude mať pozitívny dopad na životné prostredie. Veríme, že i napriek nejednotným názorom na takýto druh služby nakoniec nájdeme zhodu a podporíme alternatívnu prepravu postavenú na uhlíkovej neutralite," skonštatoval riaditeľ technických služieb Igor Rozenberg.

V pilotnej fáze projektu bude v meste umiestnených 100 e-kolobežiek za viac ako 80.000 eur, investíciu hradí súkromná spoločnosť. Kolobežky budú vybavené dvoma brzdami, indikátormi smeru jazdy a vzájomne prepojenou sieťou snímačov a batérií s riadiacim systémom. Prevádzkové vlastnosti e-kolobežiek budú riadené na diaľku s lokálnym zásahom pracovníkov technických služieb.

"Tam, kde je to potrebné, bude obmedzená rýchlosť a niektoré miesta budú z jazdy na e-kolobežke úplne vylúčené. Systém bude zbierať potrebné informácie. Budeme ho ladiť počas celej prevádzky tak, aby bol čo najakceptovanejší a najdostupnejší," dodal Rozenberg.

Projekt umiestnenia e-kolobežiek v Žiari nad Hronom je výsledkom spolupráce mestských technických služieb a spoločnosti TIER Mobility Slovakia. Jej materská spoločnosť prevádzkuje elektrické kolobežky, bicykle a skútre vo viac ako 560 mestách v 30 krajinách sveta.