Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Žiari nad Hronom si pripomenú výročie narodenia Štefana Moysesa

Štefan Moyses, ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Počas celého dňa bude sprístupnená aj Pamätná izba Štefana Moysesa.

Žiar nad Hronom 22. októbra (TASR) - Pri príležitosti 220. výročia narodenia banskobystrického biskupa a prvého predsedu Matice slovenskej Štefana Moysesa sa uskutoční v utorok 24. októbra v Mestskom kultúrnom centre (MsKC) v Žiari nad Hronom spomienkové stretnutie Pocta Moysesovi.

Ako informovala Alena Kršiaková z MsKC, súčasťou programu bude položenie kvetov k soche Štefana Moysesa na Námestí Matice slovenskej. Potom bude nasledovať slávnostná akadémia v divadelnej sále MsKC.

Počas celého dňa bude sprístupnená aj Pamätná izba Štefana Moysesa. Návštevníci v nej nájdu faktografiu o živote biskupa. Nechýbajú ani dobové fotografie, ktoré zachytávajú žiarsky park v období, keď vo vtedajšom Svätom Kríži Moyses pôsobil.

Ako uvádza MsKC na svojej internetovej stránke, návštevníci tu tiež uvidia predmety, ktoré používal, jeho odev a ďalšie exponáty. Väčšinu predmetov zapožičali do pamätnej izby Biskupský úrad v Banskej Bystrici a Matica slovenská. Medzi najvzácnejšie patria postriebrená cukornička so soľničkou, štóla, biskupské rukavice, ornát či mitra. Tiež rôzne písomnosti.

Podujatie organizuje Miestny odbor Matice slovenskej a mesto Žiar nad Hronom.