Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Žiline pomenovali ulicu po slovenskom architektovi M. M. Scheerovi

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V mestskej časti Bytčica bude novopomenovaná ulica za kaštieľom niesť názov Repkovského ulica.

Žilina 4. marca (TASR) - V centre Žiliny vznikne ulica pomenovaná po významnom slovenskom architektovi Michalovi Maximiliánovi Scheerovi. Podľa hovorkyne mesta Barbory Zigovej vznikne odčlenením krátkeho úseku z Ulice Andreja Kmeťa od Ulice Kálov po okraj Sadu SNP.

Pripomenula, že na tejto ulici sa nachádzal architektov dom s ateliérom. "Scheer projektoval viacero známych stavieb, preto je považovaný za významného tvorcu funkcionalistickej Žiliny. Podľa jeho projektov tu postavili viacero víl, bytových domov, administratívnych budov a škôl. Za jeho najvýznamnejšie dielo sa považuje Finančný palác, ktorý postavili na úzkom pozemku v mieste stretávania sa ulíc," uviedla Zigová.

V mestskej časti Bytčica bude novopomenovaná ulica za kaštieľom niesť názov Repkovského ulica. "Jozef Repkovský, ako rodák z Bytčice, sa spolupodieľal na založení futbalového klubu, neskôr pôsobil ako predseda miestneho národného výboru v obci. Zaslúžil sa o vybudovanie kultúrneho domu, organizoval mohutnú výstavbu rodinných domov v Bytčici a najmä dynamicky rozvíjajúcu sa priemyselnú výstavbu v katastri obce," doplnila hovorkyňa mesta.

Oficiálny názov dostal i park v mestskej časti Rosinky, ktorý miestni nazývajú Park Rosinky. Avšak doposiaľ nebol jeho názov schválený mestským zastupiteľstvom, dodala Zigová.