Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Regióny

V Žiline registrujú veľký záujem o slovensko-poľské mikroprojekty

ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Žilinský samosprávny kraj zaregistroval celkom 151 projektov.

Žilina 14. augusta (TASR) – V poradí už tretie kolo výziev na možnosť finančnej podpory mikroprojektov prostredníctvom vrcholiaceho programu slovensko-poľskej spolupráce sa v Žilinskom kraji stretlo opäť so značným záujmom samospráv, neziskových organizácií, kultúrnych, sociálnych zariadení a škôl. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zaregistroval celkom 151 projektov.

Aktuálna výzva je podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára zameraná na podporu cezhraničnej spolupráce pri rozvoji cestovného ruchu, zachovávania a ochrany prírodného a kultúrneho dedičstva, podporu zdravia, vzdelávania, športu.“ spresnil Blanár.

Medzi žiadateľmi figuruje napríklad rodisko Jozefa Krónera, obec Staškov či ďalšia kysucká obec Radoľa. Podporiť rozvoj cykloturistiky chcú v Súľove – Hradnej, ale aj v Závažnej Porube neďaleko Liptovského Mikuláša. Plány na vybudovanie náučného chodníka majú v Hričovskom Podhradí. Nevyhnutné prostriedky na zavádzanie nových trendov sa snaží týmto spôsobom získať Hornooravská nemocnica v Trstenej.

V turčianskych Mošovciach chcú investovať do obnovy parku, v Blatnici zachrániť hrad. „Za zmienku určite stojí 89 doteraz zrealizovaných zaujímavých projektov, ktorými sa naše pohraničné regióny významne zatraktívnili. Zúčastnené samosprávy a ďalšie spoločenské inštitúcie získali zároveň možnosť vymeniť si množstvo užitočných skúseností so svojimi poľskými susedmi,“ dodal predseda ŽSK.