Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Žiline sa rodí viac detí, podľa nemocnice aj zásluhou modernizácie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Palkovič

Z celkového počtu bábätiek si maminky odniesli domov 11 párov dvojičiek. Najväčší baby boom zažila žilinská pôrodnica hneď na začiatku roka, v januári sa tu narodilo 150 detí.

Žilina 18. júla (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Žilina sa za prvý polrok 2019 narodilo o takmer sto bábätiek viac ako v rovnakom období minulého roka. Dôvodom nárastu môže byť podľa nemocnice aj zvýšený záujem mamičiek zásluhou veľkej modernizácie pôrodnice.

„Vlani sa u nás k 30. júnu narodilo 701 detí. Tento rok veľmi radi vidíme, že rodičiek pribúda a za prvých šesť mesiacov u nás prišlo na svet už 794 novorodencov,“ priblížil primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva FNsP Žilina Martin Sudek s tým, že prevahu si naďalej udržiavajú chlapci, zatiaľ v počte 413 chlapcov a 381 dievčat.

Z celkového počtu bábätiek si maminky odniesli domov 11 párov dvojičiek. Najväčší „baby boom“ zažila žilinská pôrodnica hneď na začiatku roka, v januári sa tu narodilo 150 detí. Takmer rovnaký počet, 148 novorodencov, zase prišlo na svet v apríli. „Teší nás, že mamičky dôverujú našej pôrodnici a novorodeneckému oddeleniu, pretože poskytujeme kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Okrem toho pracujeme aj na viacerých zlepšeniach, obnove a nových službách, ktorými sa snažíme pobyt u nás maminkám i deťom čo najviac spríjemniť,“ doplnil generálny riaditeľ nemocnice Igor Stalmašek.

Oddelenie gynekológie a pôrodníctva sa môže podľa Stalmaška okrem modernej pôrodnice pochváliť tiež zrekonštruovaným druhým a štvrtým poschodím vrátane sociálnych zariadení. Priamo na izbách pribudli nové pojazdné novorodenecké postieľky, efektívny komunikačný systém prostredníctvom takzvaných domácich telefónov či bezplatná wifi na celom oddelení. Každú stredu sa môžu pacientky objednať na relaxačnú masáž a kedykoľvek navštíviť dojčenskú miestnosť novorodeneckého oddelenia. V prípade záujmu môžu tiež využiť služby nadštandardných izieb na treťom, a po novom aj na druhom a štvrtom poschodí.

Nemocnica kladie dôraz i na pozitívnu zmenu v rámci vzťahu zdravotník – pacient, o čom podľa jej hovorkyne Lenky Zátekovej svedčia desiatky poďakovaní a životných príbehov. „Maminky sa k nám vracajú pri druhom, ale tiež treťom alebo štvrtom bábätku. Dokonca máme rekordmanku, ktorá na začiatku letných prázdnin porodila už jej ôsme dieťatko, pričom v našej pôrodnici sme ju privítali šiestykrát. Dôvera, ktorú nám rodičky týmto vyjadrujú, je pre nás najcennejšia a zaväzuje nás k tomu, aby sme takpovediac nezaspali na vavrínoch a pokračovali v zlepšeniach,“ povedal primár oddelenia.

V pavilóne gynekológie a pôrodníctva momentálne trvajú práce na výmene starých výťahov. Podľa hovorkyne sa zároveň pripravuje očakávaná kompletná modernizácia príjmovej ambulancie.