Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

V Žiline vysádzali do potokov pstruha dúhového a potočného

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

„Hlavnými pstruhovými revírmi sú Rajčianka, Varínka a Kuneradský potok, okrem nich máme ešte niekoľko menších potokov," povedal predseda MsO František Zádor.

Žilina 15. apríla (TASR) – Rybárski hospodári Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (MsO SRZ) v Žiline vysadili do pstruhových revírov pred začiatkom pstruhovej sezóny (16. 4.) viac ako 900 kilogramov pstruha. Informoval o tom predseda MsO František Zádor.

Hlavnými pstruhovými revírmi sú Rajčianka, Varínka a Kuneradský potok, okrem nich máme ešte niekoľko menších potokov, ktoré sme preklasifikovali z chovných na lovné. Viac ako 30 kilometrov dlhá Rajčianka je naším najväčším a rybármi najnavštevovanejším revírom. Podobne ako na ostatných pstruhových revíroch na Slovensku aj my máme v letných mesiacoch problémy s nedostatkom vody v potokoch,povedal Zádor s tým, že alternatívou do budúcnosti je pre pstruhárov aj rieka Váh.

V rámci prvotného zarybnenia vysadili Žilinčania do pstruhových revírov 550 kilogramov pstruha dúhového a viac ako 350 kilogramov pstruha potočného. V priebehu roka podľa svojich možností zarybňujú potoky násadou odchovanou vo vlastných odchovných rybníkoch. Okrem pstruhov vysádzajú aj lipňa tymianového a sivoňa potočného z vlastného odchovu.



Žilinská rybárska organizácia je s viac ako 3100 členmi po košickej a bratislavskej treťou najväčšou na Slovensku. Podľa Zádora je potešiteľné, že Petrov cech láka čoraz viac aj ženy, ktorých registrujú v žilinskej organizácii 138. O poriadok na žilinských revíroch sa stará asi 60-členná rybárska stráž vedená Milanom Čičkom.