Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V žilinskej nemocnici sa menia podmienky pre parkovanie vozidiel

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

V centre areálu vzniká spoplatnená zóna A, oddelená prejazdovými závorami, prioritne určená na vyloženie a naloženie pacientov, ktorá je do 30 minút zadarmo, vysvetlila Záteková.

Žilina 7. júna (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline sa od štvrtka (8. 6.) menia podmienky pre vjazd a zotrvanie vozidiel v jej areáli. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej vodičov čakajú zmeny najmä v blízkosti hlavnej budovy polikliniky a priľahlých pavilónov.

V nemocnici vzniknú dve oddelené zóny s možnosťou bezplatného alebo plateného parkovania. "V júni bude nový systém fungovať v prechodnej prevádzke, počas ktorej môže dôjsť k nevyhnutným technickým úpravám. Pri vjazdových a výjazdových závorách vodičov priebežne usmernia a pomôžu s prejazdom pracovníci strážnej služby," priblížila.

Pacienti aj sprevádzajúce osoby naďalej zaparkujú v nemocnici bezplatne počas prvých štyroch hodín v zóne B, a to na záchytných parkoviskách za pavilónom liečebne dlhodobo chorých a za pavilónom gynekológie a pôrodníctva. V centre areálu vzniká spoplatnená zóna A, oddelená prejazdovými závorami, prioritne určená na vyloženie a naloženie pacientov, ktorá je do 30 minút zadarmo, vysvetlila Záteková.

Dopravná situácia v nemocnici sa podľa nej výrazne zhoršila v roku 2017, keď vstúpila do platnosti podmienka bezplatného parkovania pre pacientov. Ekonomicko-technický námestník FNsP Žilina Igor Stalmašek informoval o tom, že v spoplatnenom období pred zavedením bezplatného parkovania zaznamenali v areáli denne okolo 2000 prejazdov áut, v súčasnosti je to 3500 áut za deň.

"Nárast súvisí aj so zneužívaním parkovania zadarmo. Naša nemocnica sa nachádza priamo v centre krajského mesta, v tesnej blízkosti sú nákupné pasáže, obchodné centrá a tu musia vodiči zaplatiť. Mnohí z nich tak radšej prišli do nemocnice, kde to mali bez úhrady," zdôraznil Stalmašek.

Vedenie nemocnice očakáva v súvislosti s aktuálnou zmenou parkovacej politiky mesta Žilina zvýšený nápor ľudí zneužívajúcich štvorhodinové bezplatné parkovanie. "Máme jedno z najväčších nemocničných parkovísk na Slovensku, aktuálne poskytujeme až 700 miest. No bez zmeny by náš areál zahltili ďalšie vozidlá, čo je už absolútne neúnosné. V tejto chvíli však parkoviská nedokážeme viac 'nafúknuť', musíme preto upraviť podmienky," uviedol Stalmašek.

Kompletné podmienky parkovania sú k dispozícii na webstránke www.fnspza.sk v sekcii Informácie pre pacientov - Areál & Parkovanie.