Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V žilinskej pôrodnici sa narodilo 1750 detí, viac ako v roku 2019

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Medzi nimi bolo aj 27 párov dvojičiek.

Žilina 9. decembra (TASR) – V pôrodnici Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline sa za prvých jedenásť mesiacov tohto roka narodilo 1750 detí, medzi nimi 27 párov dvojičiek. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej už presiahol počet pôrodov aj ich celkový počet v roku 2019.

"Narodilo sa 928 chlapcov a 822 dievčat. Najsilnejším mesiacom bol júl, keď sa narodilo 180 detí. Najnáročnejšiu službu mal personál 22. apríla, keď sa v rámci 24 hodín narodilo postupne až 15 bábätiek," doplnila Záteková.

Generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek podotkol, že za nárastom už nemožno hľadať len zvýšenie pôrodnosti v regióne, ale predovšetkým spokojnosť pacientok. "Nesmierne nás teší výrazný záujem o našu pôrodnicu, čo svedčí o kvalite, odbornosti a profesionálnom prístupe zamestnancov na oddelení gynekológie a pôrodníctva a oddelení neonatológie. Zmeny v modernizácii, podmienkach či starostlivosti sa najlepšie šíria reálnymi skúsenosťami. Potvrdzujú to mamičky z celého Žilinského a dokonca v niekoľkých prípadoch aj z Trenčianskeho kraja, ktoré si pre pôrod vyberajú práve Žilinu," priblížil Stalmašek.

Do života žilinskej pôrodnice zasiahla aj aktuálna pandémia ochorenia COVID-19. Podmienky museli prispôsobiť pre pôrody v štandardnom i takzvanom červenom móde. "Do dnešného dňa sme zatiaľ profesionálne odviedli 14 takzvaných COVID pôrodov, v jednom prípade sekciou. Pre rodičky to môže byť veľký stres, keďže majú obavy, aby neohrozili bábätko a všetko prebehlo v poriadku v prísnejších hygienicko-epidemiologických podmienkach. Sme tu preto pre ne ešte o to viac, snažíme sa maximálne informovať, aby vedeli, čo ich čaká a ubezpečili ich, že to spoločne zvládneme," zdôraznil primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva FNsP Žilina Martin Sudek.

Nemocnica podľa neho pripravila pre mamičky informačné grafiky, v ktorých prehľadne približuje momentálne platné nariadenia pre sprevádzajúce osoby pri pôrode v rámci "COVID semaforu", postup pri príjme rodičiek na pôrod v čase pandémie ochorenia COVID-19 a starostlivosť o novorodenca v prípade matiek pozitívne testovaných na nový koronavírus.

Primárka žilinského novorodeneckého oddelenia Katarína Jackuliaková doplnila, že ani mamičky s ochorením COVID-19 neprichádzajú o možnosť bondingu, kontaktu s dieťatkom. "Ak sa tak rozhodnú a nie sú iné zdravotné komplikácie, môžu byť s bábätkom v režime rooming-in, čiže hospitalizácia v spoločnej izbe. V rámci starostlivosti je však veľmi dôležité ostať ostražití, aby sa čo najviac znížilo riziko prenosu ochorenia," dodala Jackuliaková.