Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

V Žilinskom kraji je sčítaných takmer 93 percent obyvateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Celkovo je v kraji 296 obcí s viac ako 90-percentným podielom sčítaných obyvateľov.

Žilina 25. mája (TASR) - Žilinský kraj stále vedie v počte sčítaných obyvateľov v Slovenskej republike. Ku koncu marca v kraji evidovali 91,6 percenta, k 24. máju je to takmer 93 percent online sčítaných obyvateľov. Celkovo je v kraji 296 obcí s viac ako 90-percentným podielom sčítaných obyvateľov. TASR o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Asistovane sa v Žilinskom kraji doteraz sčítalo 9930 obyvateľov. "V kraji je zriadených 353 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 423 stacionárnych asistentov a domov k záujemcom je pripravených prísť 606 mobilných asistentov," doplnila Stauder.

"Žilinský kraj je lídrom počas celého sčítania a k projektu pristupuje veľmi zodpovedne. Výsledok takmer 93 percent sčítaných obyvateľov na úrovni kraja je skutočne veľmi uspokojivý a samospráve treba poďakovať. Taktiež konštatujeme, že mnohé obce v kraji už úspešne končia sčítanie," povedala generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Ivančíková.

V treťom týždni asistovaného sčítania sa počet sčítaných v SR zvýšil na 5.023.877 obyvateľov, čo predstavuje takmer 90 percent. Spolu sa od začiatku projektu asistovane sčítalo už 179.870 obyvateľov, takmer 3,2 percenta obyvateľov SR. Asistované sčítanie potrvá do 13. júna.