Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Väčšinu nových klientov piešťanského centra pomoci tvorili ženy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na centrum sa obracali s tým, že nemajú peniaze na základné životné potreby pre seba a deti.

Piešťany 10. mája (TASR) - Až 80 percent z 260 nových klientov piešťanského Centra pomoci človeku, ktorí pribudli počas pandémie, tvorili matky, ohrozené domácim násilím. Uviedla to Simona Petrušová, pracovníčka Trnavskej arcidiecéznej charity (TACH), ktorá centrum zriaďuje.

Na centrum sa obracali s tým, že nemajú peniaze na základné životné potreby pre seba a deti. Nešlo pritom len o ženy žijúce na hranici chudoby, ale i tie, ktoré majú svoj domov, prácu, vzdelanie, no ich životy zasiahol rozvod, choroba, smrť rodinného príslušníka alebo domáce násilie. "V takejto núdzi prichádza na charitu čím ďalej, tým viac žien. Musíme okamžite riešiť ich základné potreby," doplnila Petrušová. Pandémia podľa nej situáciu obetí domáceho násilia zhoršila, komplikovali ju zatvorené školy, s úradmi sa komunikovalo podstatne ťažšie, dlhšie sa čakalo na ich rozhodnutia a obetiam neprospievala ani izolácia, ktorá zhoršuje vzťahy v rodine. Obete domáceho násilia majú z týchto dôvodov často problém splácať účty.

Takéto ženy potrebujú podľa Edity Karabovej, poradkyne pre špecializované sociálne poradenstvo TACH, predovšetkým psychickú podporu. "Sprevádzame ich celou životnou zmenou. Ideme s nimi na úrady, sťahujeme ich, riešime ich dlhy, učíme ich starať sa o deti, hospodáriť aj komunikovať. Tešíme sa, keď vidíme, že celá táto dlhoročná pomoc má výsledok a naše klientky dokázali zmeniť život k lepšiemu a darí sa im," dodala.