Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Viaceré oblasti Slovenska trápilo počasie

Na snímke strhnutý most v obci Valaská Belá v pondelok 2. augusta 2021. Foto: TASR – Alexandra Moštková

Financie na odstraňovanie následkov prisľúbil obci v závere minulého týždňa premiér Eduard Heger.

Valaská Belá 2. augusta (TASR) – V obci Valaská Belá (okres Prievidza) vyhlásili v súvislosti s nedeľnými prívalovými zrážkami mimoriadnu situáciu. TASR o tom v pondelok informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Prievidzi Dušan Krovina.

V nedeľu v obci spadlo približne 255 milimetrov zrážok, počas 20 minút zatopilo celú obec, priblížil Krovina.

„Situácia je zlá. Škody budú obrovské, nedajú sa vyčísliť, ale budú omnoho väčšie ako naposledy," povedal starosta Miloš Cúcik.

V obci podľa neho postupne odstraňujú nánosy, zábrany, voda je naďalej vysoká. „Už teraz vieme, že zobralo lavičky, zlomilo nám jeden most, kde ľudí odrezalo od prechodu. Riešime to cez vojsko pontónovým mostom. Robíme všetko, čo sa dá," priblížil.

Povodne zasiahli Valaskú Belú i v noci z 25. na 26. júla. Vyliate prítoky Nitrice a voda z lesov zatopili pivnice rodinných domov, poškodili miestne komunikácie, viacero lazov zostalo pre povodeň odrezaných od sveta. Škody vtedy starosta Miloš Cúcik odhadol na niekoľko sto tisíc eur. Financie na odstraňovanie následkov prisľúbil obci v závere minulého týždňa premiér Eduard Heger.

„Potoky už mali byť prečistené z minulého týždňa, prívalová vlna bola raz taká veľká. Toto bola 100-ročná voda, nepredpokladal to nikto. Potoky sú hlboké, široké, regulácia aká-taká je," vysvetlil starosta.

Problémom, na ktorý podľa svojich ďalších slov upozorňoval, je aj ťažba dreva. "Ťaží sa tu dosť stromov a nesystematicky. Stromy a konáre sa nechajú v rigole alebo vedľa potoka, a keď prídu búrky, všetko zmyje do potoka, upcháva to mosty, a potom vznikajú veľké škody," dodal.

Prívalové dažde spôsobili v Čičmanoch problémy, potoky sa vyliali z koryta



Po prívalovom daždi stúpla v nedeľu (1. 8.) v Čičmanoch v okrese Žilina hladina vôd o jeden meter. Podľa starostky obce Ivety Michalíkovej vymyla voda breh na parkovisku a z koryta sa vyliali miestne potoky.

„Vylieval sa potok, ktorý ide od salaša a aj potok pod lyžiarskym strediskom. Podobnú situáciu sme tu už mali, ale takéto dažde neboli veľmi dávno. Čistili sme rúry a prekopávali vpusty, aby voda netiekla po ceste. Trochu nám vymyla aj bočné cesty, ale dá sa po nich prejsť. Situáciu ideme riešiť, pretože máme miesto, na ktoré sa nedostanú ťažké mechanizmy. Musíme tam nasadiť pavúka od Povodia Váhu a oni nám musia pomôcť to vyčistiť. Inak to bude robiť stále problémy," podotkla Michalíková.

Snímka z prívalových dažďov v Čičmanoch.
Foto: FB/I Love Trenčín


Problémy mali v Čičmanoch aj z nedele (25. 7.) na pondelok (26. 7.), keď sa po búrke odtrhla časť brehu a spadla do potoka.

„Voda tiekla po Krchovej ceste a brala všetko. Piesok odplavilo až pod hornou zastávkou. Chcem sa veľmi pekne poďakovať pracovníkom obecného úradu, ktorí odviezli piesok z hlavnej cesty a vyplnili jamy smerom na salaš. Taktiež veľké ďakujem patrí za zapožičanie stroja, navážanie pevného materiálu na spevnenie cesty a upravenie povrchu cesty," uviedla starostka na sociálnej sieti.

V Žilinskom kraji zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou od nedeľňajšieho (1. 8.) rána do pondelkového rána príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) celkom sedemkrát a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí celkom desaťkrát.

„Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov z vozovky, odčerpávanie vody zo zatopených pivníc, podjazdov a garáží, vyťahovanie stohu slamy z potoka, odstraňovanie naplaveného štrku na vozovku a inú protipovodňovú činnosť v obciach. Celkom zasahovalo 27 príslušníkov HaZZ, 58 členov dobrovoľných hasičských zborov a bolo nasadených 19 kusov hasičskej techniky," informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline Jaroslav Kapusniak.

Objekty ľudovej architektúry sú po prívalovom daždi v poriadku



Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch v okrese Žilina sú po nedeľňajšom (1. 8.) prívalovom daždi v poriadku. Po obhliadke objektu o tom TASR informovala hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

„Obe drevenice - Radenov dom aj Dom č. 42, sú v poriadku a interiér expozícií nebol nijakým spôsobom poškodený. Prúd vody, ktorý tiekol vedľa Radenovho domu, vyzeral naozaj hrozivo. Aj vďaka susedovi Jurajovi Kudjakovi, ktorý pri svojej drevenici vyhĺbil rigol, však voda ľahšie odtiekla," doplnila Lacková.

Po prívalovom daždi stúpla v nedeľu v Čičmanoch hladina vôd o jeden meter. Podľa starostky obce Ivety Michalíkovej vymyla voda breh na parkovisku a z koryta sa vyliali miestne potoky.

„Vylieval sa potok, ktorý ide od salaša, a aj potok pod lyžiarskym strediskom. Podobnú situáciu sme tu už mali, ale takéto dažde neboli veľmi dávno. Čistili sme rúry a prekopávali vpusty, aby voda netiekla po ceste. Trochu nám vymyla aj bočné cesty, ale dá sa po nich prejsť," dodala Michalíková.


Následky búrok v Trenčianskom kraji odstraňovalo viac ako 200 hasičov



Následky nedeľných búrok odstraňovalo do pondelkového rána v Trenčianskom kraji viac ako 200 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. V obciach odstraňovali poškodenú strechu bytového domu, spadnuté stromy na vozovkách, odčerpávali vodu zo zatopených pivníc a dvorov rodinných domov. TASR o tom v pondelok informoval hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

Od nedele do pondelka 6.00 h zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Trenčianskeho kraja a záchrannej brigády zo Žiliny celkom 21-krát. Členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí (DHZO) z okresov Prievidza, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Považská Bystrica boli nasadení spolu 29-krát, uviedol ďalej Petrík.

„Hasiči odstraňovali poškodenú strechu z bytového domu, spadnuté a vyvrátené stromy z ciest a miestnych komunikácií, ako aj stromy spadnuté na elektrické vedenie, respektíve zaparkované motorové vozidlo," opísal Petrík.

Profesionálni hasiči v súčinnosti s členmi miestnych dobrovoľných hasičských zborov podľa neho taktiež zasahovali pri odčerpávaní vody zo zatopených pivníc a dvorov rodinných domov, ako aj pri odstraňovaní naplavenín, ktoré upchávali priepusty na mostoch miestnych vodných tokov.

Na snímke odstraňovanie následkov búrok v Trenčianskom kraji.
Foto: TASR – KR HaZZ Trenčín


„Celkovo v rámci Trenčianskeho kraja zasahovalo počas nedele a pondelňajšej noci 42 príslušníkov HaZZ s 19 kusmi hasičskej techniky a 161 členov DHZO so 49 kusmi hasičskej techniky," zhrnul Petrík.

V obciach bánovského okresu vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity



Prívalové zrážky v nedeľu zatopili vozovky a pivnice rodinných domov vo viacerých obciach okresu Bánovce nad Bebravou. Obce Hálačovce, Veľké Chlievany, Dvorec, Šípkov, Otrhánky vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, druhý stupeň vyhlásila obec Zlatníky. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Bánovciach nad Bebravou Marián Baláž.

"Bola to povodeň z vodných tokov a priľahlých polí po prudkej búrke. Voda zaliala ulice, cesty, záhrady a pivnice rodinných domov," opísal Baláž.

Obce v pondelok podľa neho riešia záchranné práce, odstraňujú následky v súčinnosti s hasičským a záchranným zborom a dobrovoľnými hasičskými zbormi obcí. "V noci kulminovali hladiny vodných tokov, po ustaní zrážok je pokles na všetkých tokoch s predpokladom odvolania tretích stupňov povodňovej aktivity a ponechania druhých stupňov. Obce by mali naďalej pokračovať v záchranných prácach," dodal.