Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Vandali poškodili lávku na žilinskej Obchodnej, opraviť ju musí mesto

Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Vybudovanie nového mosta pre peších a cyklistov stálo mestskú kasu necelých 300 000 eur.

Žilina 15. januára (TASR) – Vandali v Žiline poškodili novú lávku pre peších a cyklistov na Obchodnej ulici. Jej opravu teraz musí riešiť mesto. Žilinský primátor Peter Fiabáne zdôraznil, že financie, ktoré vynaložia na obnovu, mohli využiť účelnejšie. Podľa jeho slov nejde o ojedinelý čin.

Lávku mesto sprístupnilo začiatkom novembra minulého roka. K narušeniu povrchu kompozitnej dosky došlo pár dní po Vianociach. "Na porozbíjané výplne zastávok mestskej hromadnej dopravy, podpálené smetné nádoby či poškodené dopravné značky sme, žiaľ, v našom meste už akosi zvyknutí. Dá sa povedať, že ich opravy vykonávame bežne. Poškodenie len nedávno sprístupnenej lávky na Vlčincoch je však už obrovskou mierou vyčíňania. Podľa predbežných obhliadok je zrejmé, že bolo spôsobené úmyselne, a to ostrým predmetom alebo hrotom," uviedol Fiabáne.

Vrchný kryt lávky je podľa primátora náročné poškodiť, keďže ide o špeciálny povrch a páchateľ zrejme nebol sám. "Na toto vyčíňanie museli byť vandali dobre vybavení, keďže porucha krytu bola spôsobená hrubým mechanickým poškodením," doplnil.

Vybudovanie nového mosta pre peších a cyklistov stálo mestskú kasu necelých 300.000 eur. Po dvoch mesiacoch od otvorenia premostenia tak musí samospráva riešiť jeho opravu. Predbežné vyčíslenie nákladov je 2600 eur bez DPH. "Akákoľvek väčšia investícia stojí mesto nemalé finančné prostriedky a veľké úsilie. Preto ma úprimne mrzí, že si niekto výsledky tejto práce neváži a zámerne ich znehodnotí," podotkol Fiabáne.

Pri odhaľovaní páchateľov môžu podľa hovorkyne mesta Žilina Barbory Zigovej napomôcť i obyvatelia, ktorí sú svedkami vandalizmu. V prípade, že sa niekto stane svedkom podobných činov, mal by sa obrátiť na mestskú políciu, prípadne na Policajný zbor.