Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vo Vavríne odhalia pamätnú tabuľu obetiam holokaustu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoluorganizátorom podujatia Spomínanie budúcnosti je Židovská náboženská obec Žilina a Biskupský úrad v Žiline.

Varín 27. septembra (TASR) – Spomienkovú tryznu na pamiatku obetí holokaustu z Varína a okolia usporiada v nedeľu (2. 10.) občianske združenie (OZ) Zabudnutý Varín (Maceva Varna). Súčasťou programu bude odhalenie pamätnej tabule, venovanej varínskym Židom. TASR o tom informoval predseda OZ Jaroslav Buchta.

Podujatie pod názvom Spomínanie budúcnosti (Pietna tryzna – 80. výročie deportácie varínskych Židov) nadväzuje na historicky prvú spomienkovú varínsku tryznu z roku 2013. "Hlavnou náplňou nášho združenia je splatiť morálny dlh varínskym spoluobčanom, ktorí boli v roku 1942 násilne odvlečení z obce a mnohí zavraždení v koncentračných táboroch. Spomienkový akt vo forme ekumenického ospravedlnenia je len symbolickým vzdaním úcty všetkým obetiam deportácií na Slovensku," uviedol Buchta.

"Chceme tiež poukázať na fakt, že historické udalosti sú stále živým odkazom pre nastávajúce generácie, aj v súvislosti s dnešnými časmi. Hrozba nenávisti a rozkoly v spoločnosti sú tenkým ľadom na prepuknutie iných foriem násilia," dodal predseda OZ.

Spoluorganizátorom podujatia Spomínanie budúcnosti je Židovská náboženská obec Žilina a Biskupský úrad v Žiline. Finančne ho podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR podal v septembri žalobu na obec Varín v okrese Žilina na žilinský krajský súd pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu. Urobil tak potom, ako obecné zastupiteľstvo nevyhovelo protestu prokurátora, ktorý navrhol zrušiť alebo zmeniť názov ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky.