Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Varín: Referendum o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu je neplatné

Na snímke Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne 19. júla 2022. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Podnet na uskutočnenie referenda podalo desať poslancov obecného zastupiteľstva.

Varín 30. októbra (TASR) – Referendum o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne v okrese Žilina je neplatné. V sobotu (29. 10.) sa do hlasovania zapojilo 47,13 percenta oprávnených voličov. Samospráva informuje o výsledku referenda na svojej webovej stránke.

Podnet na uskutočnenie referenda podalo desať poslancov obecného zastupiteľstva. Na referendovú otázku "Súhlasíte s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu?" mohli obyvatelia Varína na hlasovacom lístku odpovedať áno alebo nie. Za premenovanie ulice hlasovalo 360 obyvateľov a proti premenovaniu hlasovalo 1053 obyvateľov z celkového počtu 3036 oprávnených voličov. Hranicu 50 percent prekročila účasť iba v jednom z troch volebných okrskov.

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR podal v septembri žalobu na žilinský krajský súd pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu v obci Varín. Urobil tak po tom, ako obecné zastupiteľstvo nevyhovelo protestu prokurátora, ktorý navrhol zrušiť alebo zmeniť názov ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky. Krajský súd v Žiline o žalobe zatiaľ nerozhodol.