Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Pred 50 rokmi otvorili väznicu na predmestí Dubnice nad Váhom

Na archívnej snímke ostnaté drôty a plot v Ústave na výkon trestu a odňatia slobody. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Väčšina odsúdených pracuje za múrmi budovy, vyrábajú pracovné odevy, spracúvajú plasty, laná a káblové zväzky.

Dubnica nad Váhom 13. novembra (TASR) - Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom vznikol pred 50 rokmi. V októbri 1971 našla väznica svoje sídlo na predmestí Dubnice v niekdajších ubytovniach pre pracujúcich v strojárskom priemysle. Sídli tu dodnes.

Ako informoval Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) na svojej webovej stránke, za päť desaťročí sa v objekte postupnými prístavbami, rekonštrukciami i novou výstavbou vytvorili podmienky na výkon trestu odňatia slobody odsúdených plnoletých mužov. Poslednej väčšej rekonštrukcie sa dočkalo zariadenie v roku 2016, keď nadobudlo svoju súčasnú podobu.

„Historicky mala dubnická väznica kapacitu prevyšujúcu aj počet 1000 väzňov. Dnes je tu približne 700 odsúdených, ich výkon trestu odňatia slobody zabezpečuje 220 príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže a ďalších približne 24 zamestnancov sa stará najmä o administratívny chod zariadenia. Trest si tu odpykávajú väzni v minimálnom stupni stráženia, odsúdení sú najmä pre ekonomickú alebo inú trestnú činnosť. Nájdu sa tu však aj väzni, ktorí sa za mreže dostali za spáchanie vraždy či iný závažnejší skutok, avšak boli sem presunutí pre dobré správanie,“ informuje ZVJS.

V dubnickom ústave sú väzni ubytovaní v rôzne veľkých izbách s kapacitou od dvoch do 19 lôžok. V zmysle zákona majú všetci odsúdení povinnosť pracovať, preto ich možno stretnúť aj v uliciach mesta, kde vykonávajú pod dohľadom dozorcov v spolupráci s technickými službami mesta základnú údržbu. Väčšina odsúdených pracuje za múrmi budovy, vyrábajú pracovné odevy, spracúvajú plasty, laná a káblové zväzky.

Súčasťou väznice je knižnica s viac ako 7700 knižnými zväzkami, viacúčelové ihrisko, posilňovňa, ale aj väzenská kaplnka či zdravotnícke zariadenie. Žurnalistický krúžok vydáva dokonca vlastný časopis Fénix.