Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obec Ľutina zrekonštruovala kultúrny dom vďaka eurofondom

ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V rámci neinvestičnej etapy obec v auguste 2012 zorganizovala trojdňový medzinárodný folklórny festival.

Ľutina 1. októbra (TASR) – Obec Ľutina v okrese Sabinov úspešne ukončila projekt Kultúra – zrkadlo duše, na ktorý získala z Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – SR 2007-2013 vyše 900.000 eur.

Jeho koordinátorka Nicole Fuchsová informovala, že na projekte, ktorý sa začal decembri 2009, spolupracovalo šesť partnerov. Okrem obce Ľutina sa zo slovenskej strany na realizácii aktivít podieľala Gréckokatolícka farnosť Ľutina, Krajská rozvojová agentúra Prešov, Agentúra Prešovského samosprávneho kraja i partneri z Poľska.

Vďaka projektu sa obci podarilo zrekonštruovať kultúrny dom, ktorý bol v nevyhovujúcom stave a vznikol tak nový objekt s kapacitou vyše 200 miest na organizovanie spoločensko-kultúrnych aktivít. V kultúrnom dome vybudovali kuchyňu, ubytovacie priestory a pribudli miestnosti pre prevádzkovanie reštaurácie.

Rekonštrukcia kultúrneho domu poteší aj mnohých pútnikov

Obec je významným pútnickým miestom a doteraz nedisponovala žiadnym zariadením, v ktorom by sa dala objednať strava, prípadne nocľah. Počas hlavnej odpustovej slávnosti, ktorá sa každoročne koná v auguste, prichádza do obce Ľutina v priebehu troch dní vyše 20.000 pútnikov.

Starosta Vladimír Lelovský spresnil, že rekonštrukcia vyšla na 800.000 eur v rátane DPH, pričom rozpočet samosprávy predstavoval len päť percent.

"Kultúrny dom je už urobený, teraz by sa mal v najbližších dňoch kolaudovať. Realizovala sa nadstavba a prístavba k objektu, opravila sa strecha. Pribudla kuchyňa, sociálne zariadenia, opravili sme spoločenskú miestnosť. Vznikli priestory pre klub mládeže, klub dôchodcov a knižnicu," vysvetlil starosta.

Dodal, že ubytovacie priestory s kapacitou 30 miest a konferenčné priestory, sú predpokladom na to, aby sa v ich obci dali organizovať školy v prírode či odborné podujatia.

Projekt rekonštrukcie kultúrneho domu sprevádzali aj ďalšie aktivity

ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Kapusta
Fuchsová dodala, že v rámci neinvestičnej etapy obec v auguste 2012 zorganizovala trojdňový medzinárodný folklórny festival, a naopak, súbory z Ľutiny vystupovali na podobnom podujatí v meste Pivničné, ktoré bolo poľským partnerom projektu.

V rámci projektu sa uskutočnila aj súťaž amatérskych fotografov, do ktorej sa zapojilo vyše 80 ľudí, pričom fotili najzaujímavejšie miesta na oboch stranách hranice.

"Krajská rozvojová agentúra zmapovala tieto miesta a vydala publikáciu s názvom Mapovanie kultúrnych a duchovných miest. Farnosť Ľutina zasa pripravila seminár pre kňazov a bohoslovcov o význame pútnických miest a zmapovala pútnické miesta na slovenskej i poľskej strane hranice," priblížila Fuchsová. Doplnila, že v rámci týchto aktivít Agentúra PSK zorganizovala konferenciu o rozvoji cestovného ruchu.