Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Vďaka spolupráci vznikne Valašsko-Považsko-Kysucký cyklookruh

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) na projekte financovanom z programu Interreg Slovensko - Česko participuje s českou obcou Prostřední Bečva.

Žilina 17. mája (TASR) - Projekt Na bicykli po spoločnom slovensko-českom pohraničí počíta s vyznačením 120 kilometrov dlhého horského Valašsko-Považsko-Kysuckého okruhu pre cyklistov. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) na projekte financovanom z programu Interreg Slovensko - Česko participuje s českou obcou Prostřední Bečva. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Český partner vybuduje v rámci projektu viac ako dva kilometre dlhú cyklotrasu, sedem kilometrov dopravného značenia a päťkilometrový turisticko-náučný chodník pre peších smerujúcich k vrchu Pustevny. Prepojením s Vážskou cyklomagistrálou vznikne cyklookruh spájajúci Valašsko s Horným Považím a Kysucami. "Trasa bude vedená po existujúcej sieti cykloturistických trás, na menej frekventovaných cestách III. triedy, miestnych komunikáciách a lesných cestách," uviedla Lacová.

Podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej je napojenie na sieť cyklotrás na českej strane významné z pohľadu cestovného ruchu. "Na obidvoch stranách hranice sa nachádza veľké množstvo kultúrnych pamiatok a prírodných zaujímavostí, ktoré takto viac sprístupníme širokej verejnosti. Na okruhu bude cyklista navigovaný prostredníctvom QR kódov na smerovníkoch k 20 atraktivitám regiónu," poznamenala Jurinová.

Desať z nich sa nachádza na slovenskej strane a patria tu napríklad Považský hrad, Súľovské skaly, Sobášny palác v Bytči či rozhľadňa v obci Štiavnik. Pridanou hodnotou projektu bude prepojenie cyklookruhu s existujúcimi vetvami Cyrilometodskej cesty, ktorá spája územie šiestich krajov v rámci slovensko-českého pohraničia turistickými a cykloturistickými trasami a získala medzinárodný štatút pútnickej trasy.