Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Večerný beh Prešovom bude pod symbolickou olympijskou pochodňou

Od vzniku podujatie prebehlo centrom Prešova niekoľko desiatok tisíc bežcov a predstavili aj mnohí naši poprední športovci.

Prešov 7. mája (TASR) – Organizátori 52. ročníka Večerného behu Prešovom očakávajú v utorok (8.5.) v centre mesta približne 500 bežcov, ktorí sa postavia na štart v jednotlivých kategóriách. Tento ročník bude výnimočný, pretože popoludní v metropole Šariša začína svoju cestu po Prešovskom kraji štafeta s olympijskou pochodňou.

"Toto tradičné bežecké podujatie sa stále teší záujmu priaznivcov atletiky. Aj keď mnohí sa už aktívne nezúčastňujú pretekov, večerný beh si nenechajú ujsť. Teší nás, že na štarte každý rok môžeme privítať stovky súťažiacich v žiackych a mládežníckych kategóriách," povedal pre TASR riaditeľ pretekov Ján Jacoš.

Od vzniku podujatie prebehlo centrom Prešova niekoľko desiatok tisíc bežcov a predstavili aj mnohí naši poprední športovci. Jacoš pripomenul, že dorasteneckú kategóriu tu kedysi vyhral bývalý československý reprezentant a účastník viacerých letných olympijských hier Jozef Plachý.

"Skutočnosť, že počas celého podujatia bude na štarte horieť olympijská pochodeň, dá tohtoročnému behu zvláštnu príchuť. Účasť na olympijských hrách je totiž snom každého športovca. Možno práve na tomto podujatí sa zúčastní chlapec alebo dievča, ktorí budú o niekoľko rokov reprezentovať Slovensko na olympiáde," uviedol Jacoš.

V centre mesta je vytvorený okruh, ktorý meria 1460 metrov. Atléti a atlétky budú bojovať o umiestnenie v 14 bežeckých kategóriách. Okrem toho si sily zmerajú aj pretekári na kolieskových korčuliach. 

Príchod bežcov s olympijskou pochodňou očakávajú v centre mesta krátko po 14.30 h. Na jej čele by mali bežať hádzanár a strieborný medailista z OH v Mníchove Vincent Lafko a ďalšia olympionička - bežkyňa na lyžiach Alžbeta Havrančíková. Prvú kategóriu odštartujú približne o 15. hodine.

Usporiadateľmi Večerného behu Prešovom sú Mesto Prešov, TJ Slávia Prešovská univerzita, Oblastný bežecký spolok Prešov, ŠK Ententiki Prešov.

V súvislosti s podujatím mesto upozorňuje, že od 14.30 h. až do skončenia podujatia približne do 20,30 h. bude Hlavná ulica uzatvorená a mestská hromadná doprava odklonená na iné trasy.