Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vedci na medzinárodnej konferencii hovoria o Štefánikovi a légiách

Na archívnej snímke socha Milana Rastislava Štefánika. Foto: TASR - Peter Orlický

Zhruba dve desiatky vedcov, ktorí sa uvedenej problematike dlhodobo venujú, hovoria o Štefánikovi, ktorý z légií prešiel do diplomacie, o príbehu Slováka, ktorý podpísal Deklaráciu Spojených národov.

Banská Bystrica 2. júna (TASR) – Druhým dňom vo štvrtok pokračuje v Banskej Bystrici vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou pod názvom Štefánik a légie - pohľad histórie a súčasnosti. Konferenciu organizuje Vojenský historický ústav (VHÚ) v Bratislave s Historickým ústavom Slovenskej akadémie vied a ministerstvom obrany v spolupráci so Spoločnosťou Milana Rastislava Štefánika a Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici. TASR o tom informoval Miloslav Čaplovič z VHÚ.

Zhruba dve desiatky vedcov, ktorí sa uvedenej problematike dlhodobo venujú, hovoria o Štefánikovi, ktorý z légií prešiel do diplomacie, o príbehu Slováka, ktorý podpísal Deklaráciu Spojených národov. V prednáškach sa venujú tejto osobnosti a československým légiám aj z pohľadu výučby vojenských dejín a didaktiky dejepisu, dokumentácie ich činnosti, pôsobenia slovenskej inteligencie v légiách či vzniku banky československých légií a jej expanzie na Slovensko. Súčasťou prednášok je i téma Štefánik ako subjekt príležitostnej poézie a politickej lyriky.