Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vedenie Banskobystrického kraja prevzal O. Lunter

Na snímke predseda BBSK Ondrej Lunter. Foto: TASR - Ján Krošlák

Sľub zložilo aj 47 zo 49 krajských poslancov.

Lučenec 24. novembra (TASR) – Na ustanovujúcom zasadnutí zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Lučenci sa vo štvrtok oficiálne ujal funkcie novozvolený predseda kraja Ondrej Lunter. Sľub zložilo aj 47 zo 49 krajských poslancov.

Ustanovujúce zasadnutie zastupiteľstva BBSK otvoril doterajší predseda Ján Lunter, ktorý kraj viedol od roku 2018. Vo svojom príhovore uviedol, že odovzdáva úrad v lepšom stave, ako ho prevzal. Na svojom pôsobení na čele BBSK si najviac cení spoluprácu s poslancami a podpredsedami kraja na pracovnej i politickej úrovni.

Novozvolený predseda kraja Ondrej Lunter v príhovore po zložení sľubu povedal, že bude pokračovať v začatých projektoch v zdravotníctve, školstve, sociálnej oblasti aj v rekonštrukcii ciest. Poznamenal však, že kraj bude musieť čeliť vysokým cenám za energie a inflácii. "To bude vyžadovať aj od nás úsporné a menej populárne rozhodnutia, aj keď rozsah stále ešte nie je úplne známy," povedal Lunter.

O post predsedu BBSK sa v októbrových spojených samosprávnych voľbách uchádzalo osem kandidátov. Ondrej Lunter získal 47,53 percenta hlasov.

Zastupiteľstvo BBSK bude nasledujúce štyri roky tvoriť 49 poslancov. Na ustanovujúcom zasadnutí zložilo sľub 47 z nich, dvaja svoju neúčasť ospravedlnili. Najväčší počet kresiel, a to 22, obsadili nezávislí kandidáti. Za stranu Aliancia uspeli vo voľbách deviati krajskí poslanci, za koalíciu strán KDH, OKS, PS, SaS a Spolu siedmi a za stranu Hlas-SD piati. Zvyšných šesť kresiel obsadili poslanci štyroch strán a dvoch koalícií.

Novozvolení poslanci kraja na štvrtkovom zasadnutí schválili zriadenie komisie financií a správy majetku Zastupiteľstva BBSK, za jej predsedu zvolili Martina Juhaniaka. Najbližšie sa krajskí poslanci stretnú na zasadnutí, ktoré sa uskutoční 19. decembra v Banskej Bystrici, rokovať budú aj o návrhu budúcoročného rozpočtu.