Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vedenie Nového Mesta prevzal M. Čupka, sľub zložili aj poslanci

Na snímke nový starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Matúš Čupka počas ustanovujúceho zasadnutia Miestneho zastupiteľstva Bratislava-Nové Mesto v Bratislave v pondelok 28. novembra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Nový starosta vo svojom príhovore skonštatoval, že pre mestskú časť sa začína nová kapitola, výsledok volieb označil za obrovskú dôveru i záväzok.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Novozvolený starosta bratislavského Nového Mesta Matúš Čupka prevzal vedenie tejto mestskej časti. Stalo sa tak v pondelok na ustanovujúcom zasadnutí miestneho zastupiteľstva, kde Čupkovi odovzdal úrad doterajší vicestarosta Branislav Filipovič, keďže niekdajší starosta Nového Mesta, obvinený Rudolf K., sa tejto funkcie pred časom vzdal. Spolu so starostom zložili sľub aj noví miestni poslanci.

"Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem riadne plniť svoje povinnosti a ochraňovať záujmy obce," zaviazali sa noví poslanci aj šéf miestnej samosprávy. Svojím slovom aj podpisom potvrdili, že ústavu i zákony budú pri výkone svojej funkcie uplatňovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Nový starosta vo svojom príhovore skonštatoval, že pre mestskú časť sa začína nová kapitola, výsledok volieb označil za obrovskú dôveru i záväzok. "Som presvedčený, že máme silný plán a kvalitný tím," poznamenal Čupka. Poslancom pripomenul, že ich čaká množstvo spoločnej práce, napríklad v oblasti dopravy, sociálnych služieb či životného prostredia, ale aj v súvislosti s energetickou krízou a zdražovaním.

Verí, že v miestnom zastupiteľstve budú viesť konštruktívny dialóg, zdôraznil pokoru i pracovitosť. Deklaruje, že sa nebudú zatvárať do "politickej bubliny", adekvátne zastúpenie v komisiách bude mať podľa neho aj verejnosť. Sú pripravení dokončiť rozbehnuté projekty a zároveň priniesť nové pre rozvoj mestskej časti. Prisľúbil, že budú spoľahlivým partnerom pre hlavné mesto, Bratislavský samosprávny kraj i mestské časti. "Som pripravený 'makať' pre Nové Mesto," dodal Čupka.

V novomestskom miestnom zastupiteľstve získala trojkoalícia Team Bratislava, PS a SaS takmer všetky poslanecké miesta. V 25-člennom poslaneckom zbore obsadia 23 miest. Za rovnakú koalíciu kandidoval aj Čupka. Občania do miestneho zastupiteľstva zvolili aj jedného nezávislého poslanca, jeden poslanec kandidoval za iný politický subjekt.

Starosta Nového Mesta M. Čupka bude mesačne poberať plat 3888 eur


Nový starosta bratislavského Nového Mesta Matúš Čupka bude od 28. novembra poberať mesačne plat vo výške 3888 eur. Rozhodli o tom v pondelok novomestskí miestni poslanci. Ide o základný mesačný plat šéfa miestnej samosprávy, poslanci ho zatiaľ nezvýšili.

Na snímke Matúš Čupka.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Platové pomery starostu mestskej časti sú upravené zákonom o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest.

V Novom Meste bude pri zastupiteľstve pôsobiť desať stálych komisií


Pri miestnom zastupiteľstve bratislavského Nového Mesta bude v novom volebnom období pôsobiť desať stálych komisií. Rozhodli o tom v pondelok novomestskí miestni poslanci. Zároveň schválili predsedov, podpredsedov i členov jednotlivých komisií.

Komisii finančnej, pre správu a nakladanie s majetkom bude predsedať Ivan Drgoň. Predsedom komisie územného plánovania, urbanizmu a výstavby bude Martin Vlačiky. Komisiu pre školstvo a vzdelávanie bude viesť Jakub Mrva. Šéfom komisie sociálnych vecí a bývania bude Pavol Troiak.

Komisii pre kultúru, mládež, šport, voľný čas a medzinárodné vzťahy bude predsedať Marianna Mašátová Haliaková. Predsedom komisie dopravy, informačných systémov, životného prostredia a ochrany verejného poriadku bude Tomáš Halász. Komisiu dotačnú bude viesť rovnako Tomáš Halász. Šéfkou komisie návrhovej bude Martina Kolláriková.

Komisii mandátovej bude predsedať Marianna Mašátová Haliaková. Predsedom komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov s výkonom agendy sťažností voči voleným funkcionárom bude Tomáš Korček. Stane sa tak však až potom, ako zloží sľub. Korček ako jediný z novozvolených poslancov tak neurobil, keďže sa z ustanovujúceho zasadnutia miestneho zastupiteľstva ospravedlnil.

Poslanecký zbor zároveň odsúhlasil zriadenie osemčlennej miestnej rady pre volebné obdobie 2022 - 2026.