Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vo Veľkých Kapušanoch by mohli obyvatelia dostávať kompost od mesta

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Mestu sa len nedávno podarilo dokončiť výstavbu kompostárne s plochou takmer 3000 štvorcových metrov.

Veľké Kapušany 22. októbra (TASR) – Mesto Veľké Kapušany v okrese Michalovce ukončilo v uplynulých dňoch výstavbu kompostárne. Kompost v nej vyprodukovaný chce samospráva obyvateľom v prípade záujmu poskytovať bezplatne. Pre TASR to uviedla projektová manažérka mestského úradu Andrea Soltészová.

"Vyprodukovaný kompost sa využije viacerými spôsobmi, prevažnú časť využije samotné mesto pri starostlivosti o mestskú zeleň, v prípade záujmu poskytne každému občanovi určitý objem ročne bezplatne," priblížila s tým, že predpokladané množstvo kompostu, ktoré bude nová kompostáreň produkovať, predstavuje 480 ton ročne.

Kompostáreň s plochou takmer 3000 štvorcových metrov, ktorú samospráva vybudovala vďaka dotácii ministerstva životného prostredia, má slúžiť na dočasné skladovanie dovozeného biologicky rozložiteľného odpadu a kompostovanie, uloženie spracovaného odpadu a tiež na skladovanie hotového kompostu. Celkové náklady na jej zriadenie predstavovali sumu viac ako 542.500 eur, pričom takmer tretinu vynaložila samospráva na technologické vybavenia. Mesto sa na investičnej akcii podieľalo piatimi percentami.