Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Výstava Trebišovski pisanki predstavuje vyše 1000 kraslíc

Na snímke sa nachádzajú veľkonočné kraslice zo súťažnej výstavy Trebišovski pisanki. Foto: TASR/Roman Hanc

Výstava je už tradične spojená s predajom veľkonočných vajíčok a dekorácií.

Trebišov 20. marca (TASR) - Výstavu veľkonočných kraslíc zdobených rozličnými technikami pripravilo aj tento rok Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove. Pod názvom Trebišovski pisanki ju pre verejnosť otvorili v stredu (19. 3.) v miestnom kaštieli.

Ide už o 25. ročník súťažnej výstavy, ktorá potrvá do 11. mája. "Návštevníci môžu vidieť 1070 kraslíc, z toho je 852 súťažných. Prezentuje sa 49 autorov s rôznymi tradičnými i netradičnými technikami, prezentujú sa základné školy, aj materská škola z nášho okresu," uviedla kurátorka výstavy Mária Parihuzová.



Jedinečnou krásou typických veľkonočných ozdôb sa verejnosť môže kochať až do polovice mája, keď bude vyhodnotenie súťaže. Obdivovať možno príklady tradičnej techniky zdobenia ako vyškrabovanie, batikovanie, voskovanie, či odrôtovanie, netradičné spôsoby, ako oblepovanie semienkami alebo papierom, ako aj ďalšie veľkonočné výzdoby ako patchwork, polystyrénové vyšívané vajíčka alebo origami. Vitríny s kraslicami dopĺňajú medovníky s veľkonočnou tematikou.

Výstava je už tradične spojená s predajom veľkonočných vajíčok a dekorácií. Na Kvetnú nedeľu 13. apríla ju spestrí tvorivá dielňa zdobenia kraslíc a ďalšie sprievodné podujatia.