Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Veľký Krtíš zvýšil sadzbu dane za ubytovanie naposledy v roku 2012

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Sadzba dane za jednu noc v meste je jedno euro.

Veľký Krtíš 10. októbra (TASR) – Sadzbu dane za ubytovanie vo Veľkom Krtíši naposledy zvýšili v roku 2012, mesto však o jej zmene neuvažuje. Pre TASR to uviedla Lucia Zvarová z kancelárie primátora.

Ako dodala, sadzba dane za jednu noc v meste je jedno euro. Pripomenula tiež, že vlani mala samospráva za výber tejto dane sumu 6516 eur, v roku 2019 to však bolo 20.189 eur. „Veľký prepad v plnení rozpočtu v tejto položke je zapríčinený hlavne skutočnosťou, že Prvá teplárenská zrekonštruovala ubytovacie priestory a zmenila účel využitia stavby na nájomné byty. Doteraz ľudia, ktorí tam bývali, platili daň za ubytovanie. Zmenou účelu na nájomné byty už však neplatia,“ spomenula s tým, že zníženie výberu dane za ubytovanie je ovplyvnený aj celkovou situáciou v spoločnosti. „Tá vznikla dôsledkom vládnych opatrení, ich výšku však nie sme schopní kvantifikovať,“ poznamenala.

Keďže sa v poslednom období zmenil počet poskytovateľov, nie je možné podľa nej kvantifikovať vplyv pandémie nového koronavírusu na ubytovanie vo Veľkom Krtíši. „Mesto je relatívne malé a mladé a nemá významné historické pamiatky. Máme však vybudovanú športovú infraštruktúru ako krytú plaváreň a aj športovú halu,“ zdôraznila a doplnila, že v lete je možnosť využívať aj Biokúpalisko Krtko s areálom vhodným pre deti. „Mesto svoje aktivity propaguje prostredníctvom svojej webovej stránky, sociálnych sietí, tiež je členom organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie, ktorý využíva ďalšie formy propagácie,“ informovala.

Podotkla tiež, že samospráva uzavrela zmluvu o nenávratný finančný príspevok na projekt „WIFI pre Teba vo Veľkom Krtíši“. Prístupové body pre bezplatné wifi pripojenie sú tak na Námestí A. H. Škultétyho, v priestore za kultúrnym domom a v parku s fontánou. „V rámci pokrytia bude umožnené bezplatné pripojenie 300 užívateľom v jednom čase bez obmedzenia kvality a rýchlosti prenosu. Wifi pripojenie bude k dispozícii širokej verejnosti bez diskriminácie akejkoľvek skupiny obyvateľov mesta alebo jeho návštevníkov,“ konštatovala.

Všetky prístupové body sa identifikujú ako "wifi pre teba" a po úspešnom pripojení sa každému užívateľovi zobrazí ako uvítacia stránka webová stránka mesta Veľký Krtíš.