Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Veľký Meder bude mať úsporné verejné osvetlenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Projekt za 350.000 eur sa zameriava hlavne na bočné ulice, hlavné cestné ťahy sú už dostatočne osvetlené.

Veľký Meder 15. decembra (TASR) – Počas uplynulého roka, po komunálnych voľbách, sa snažili v meste Veľký Meder zužitkovať projekty ministerstiev a Európskej únie. Vedenie mesta je pyšné na to, že v dvoch budovách mesta sa im podarilo modernizovať kúrenie, a to v základnej škole (ZŠ) a základnej umeleckej škole. Ušetria sa tým náklady vykurovania až o 50 – 60 percent. Povedal to TASR zástupca primátora Dénes Mikóczy.

Podľa jeho ďalších slov po úspešných projektoch sa zabezpečila tepelná izolácia mestského úradu a školy. „Na ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským sme zrekonštruovali kanalizáciu a sociálne zariadenia. V meste sme obnovili parky, v súčasnosti rekonštruujeme verejné osvetlenie mesta,“ konštatoval s tým, že mesto po realizácii ušetrí 60 percent nákladov na elektrickú energiu.

Ako povedal, obnova osvetlenia verejných priestranstiev sa uskutoční na tri etapy. Projekt za 350.000 eur sa zameriava hlavne na bočné ulice, hlavné cestné ťahy sú už dostatočne osvetlené. „Realizujeme to z úveru, splátky budeme hradiť z úspor. Návratnosť sme vyčíslili na deväť rokov,“ zdôraznil.

Po komunálnych voľbách sa vystriedalo vedenie mestských firiem, počet pracovníkov sa zvýšil o osem ľudí. „Mestské firmy zamestnávajú 40 – 45 ľudí. Zaoberajú sa odvozom smetí, triedením ekologického odpadu, prevádzkujú rôzne staviteľské činnosti,“ vysvetlil Mikóczy s tým, že aj rekonštrukciu na ZŠ zrealizovali pracovníci mestského podniku.

Z turistického hľadiska najvýznamnejšie je termálne kúpalisko Thermal Corvinus, kde prednedávnom rozšírili portfólio zariadenia o krytý plavecký bazén. „V tomto roku navštívilo termálne kúpalisko takmer 700.000 ľudí. Neustále musíme ponúkať nové atrakcie,“ podčiarkol viceprimátor. Poznamenal, že v ďalšom období sa vybuduje saunový svet, čím ponúknu návštevníkom ďalšie možnosti relaxu.

Mesto sa už pripravuje aj na letné obdobie. „V rámci kultúrneho leta organizujeme rôzne programy priamo v areáli termálneho kúpaliska a na promenáde. Naše kúpalisko je mimoriadne dobre situované. Nachádza sa na periférii mesta, takže ani nočné programy nenarúšajú pokoj obyvateľstva,“ uzavrel Mikóczy.