Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Veľkošarišania majú dobré srdcia, prekonali rekord v dobročinnosti

Predaj medovníčkov pre misionárov do Afriky Foto: TASR/Milan Kapusta

Do akcie sa mohli záujemcovia zapojiť napríklad darovaním krvi, finančnou podporou misijnej stanice v Afrike, kde pôsobia veľkošarišskí rodáci alebo venovaním chvíľky rozhovoru opusteným seniorom.

Veľký Šariš 17. februára (TASR) – Pokus o prekonanie rekordu v počte dobrých skutkov v jednom meste dnes obyvatelia Veľkého Šariša podľa organizátorov prekonali. Takzvaný rekord v dobročinnosti sa uskutočnil v rámci akcie Šarišské srdce na dlani.

Riaditeľka Kultúrno-informačného centra (KIC) vo veľkom Šariši Katarína Pirohová TASR informovala, že do akcie sa mohli záujemcovia zapojiť napríklad darovaním krvi, finančnou podporou misijnej stanice v Afrike, kde pôsobia veľkošarišskí rodáci alebo venovaním chvíľky rozhovoru opusteným seniorom.

„Počas druhého ročníka našej akcie dobrovoľní darcovia krvi navštívili priestory KIC priamo v centre mesta, kde bola mobilná jednotka Národnej transfúznej služby. Najvzácnejšiu tekutinu prišlo darovať viac ako 30 ľudí. Väčšinou sa zastavili pri ceste z pobožnosti,“ dodala Pirohová. Chvíle im spríjemňovali speváci z tamojšej folklórnej skupiny Šariske gavaľire, ktorí spolu s ďalšími mladými ľuďmi navštívili aj miestny Domov pokojnej staroby Františka Majocha a podelili sa so starkými o dobrú náladu a o medovníkové srdiečka, ktorá napiekli ženy z Veľkého Šariša. „Práve týmto, mnohokrát zabúdaným starým ľuďom, chceme venovať chvíľku svojho času, porozprávať sa s nimi a potešiť ich malou pozornosťou," doplnila Pirohová.

Ďalšou dobročinnou aktivitou v rámci pokusu o rekord bol predaj medovníkových srdiečok v centre mesta, pričom výťažok z predaja dobrôt, poputuje na účet misijnej stanice v Nairobi v Keni. „Predali sme viac ako 200 srdiečok, výťažok z predaja predstavuje viac ako 300 eur,“ uviedla Pirohová.