Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Verejná zbierka na sochu Štefánika v Nitre je zatiaľ neúspešná

Milan Rastislav Štefánik Foto: TASR/

Socha by mala stáť v prípade úspechu zbierky pred budovou Krajského súdu v Nitre. Verejnú súťaž vyhral sochár Miroslav Tomaška.

Nitra 22. októbra (TASR) – Nitriansky klub Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika (SMRŠ) pokračuje v organizácii verejnej zbierky na sochu Štefánika v Nitre. Doteraz sa vyzbieralo necelých 1500 eur, čo je vzhľadom na vyčíslené náklady veľmi málo, uviedol predseda klubu Ján Maniaček.

„V Nitre žije vyše 70.000 dospelých obyvateľov. Ak by každý prispel sumou dve eurá, zaplatilo by to celú sochu v hodnote 133.000 eur,“ uviedol. Celkové odhadované náklady na sochu, podstavec a architektonické úpravy okolia predstavujú 500.000 eur. Autorom diela by mal byť akademický sochár Miroslav Tomaška z Bánoviec nad Bebravou, ktorý uspel v druhom kole verejnej súťaže. Bronzová socha by mala stáť pred budovou Krajského súdu v Nitre.

Na rovnakom mieste bola socha Štefánika umiestnená už v rokoch 1939 až 1946. Sochu vytvoril akademický sochár Miroslav Motoška a do Nitry ju previezli z Levíc slovenskí vojaci, keď mesto po Viedenskej arbitráži obsadili Maďari. V povojnovom období sa socha vrátila z Nitry naspäť do Levíc. Mesto Nitra prejavilo záujem postaviť sochu Štefánika v roku 2008, doteraz sa však nenašli finančné zdroje na jej realizáciu.