Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Handlovej si pripomenuli obete banských nešťastí na hornej Nitre

Na snímke pietna spomienka na obete banských nešťastí na hornej Nitre na cintoríne v Handlovej 2. septembra 2022. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Regionálne oslavy Dňa baníkov v Handlovej budú pokračovať do piatkovej noci aj v sobotu (4. 9.).

Handlová 2. septembra (TASR) - Priemyselná ťažba uhlia na hornej Nitre si počas jej 110-ročného trvania vyžiadala životy viac ako 470 baníkov. Obete baní si uctila verejnosť v piatok na handlovskom mestskom cintoríne pri príležitosti Regionálnych osláv Dňa baníkov (RODB).

"Počas minuloročných osláv Dňa baníkov sme ešte netušili, že september 2021 bude pre handlovskú baňu mesiacom, keď baníci v podzemí naložia posledný vagón handlovského uhlia a skončí sa tak 112-ročná história priemyselnej ťažby v handlovskej bani," uviedol vo svojom príhovore zástupca primátorky Radoslav Iždinský.

Počas viac ako storočnej existencie prešla baňa v Handlovej podľa neho dlhú cestu technického pokroku a modernizácie a z poľnohospodárskej obce sa stalo moderné mesto.

"Pamätník baníkom a jeho piliere zostanú navždy zhmotnenou spomienkou na kolegov, kamarátov, otcov, bratov a na tých, ktorí už medzi nami nie sú a v mene baníctva zaplatili tú najvyššiu cenu. Dovoľte mi preto vyjadriť rešpekt všetkým baníkom, na banícky stav, Handlovú a región hornej Nitry," dodal Iždinský.

Regionálne oslavy Dňa baníkov v Handlovej budú pokračovať do piatkovej noci aj v sobotu (4. 9.). Okrem tradičného jarmoku ponúknu i vystúpenia slovenských interpretov, deň otvorených dverí v expozitúre Slovenského banského múzea, prechádzku banským náučným chodníkom či prehliadku Franzovho domu. Po prvý raz sa v rámci programu RODB uskutoční v Handlovej v kostole sv. Kataríny koncert vážnej hudby, vystúpi na ňom barytonista Miguelangelo Cavalcanti z Brazílie a jeho hostia z Čiech a Talianska.