Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Žiline na Mariánskom námestí je klavír pre všetkých

Foto: TASR

Klavír je oficiálne otvorený od 9.00 do 21.00 h.

Žilina 8. apríla (TASR) – Prvý verejný klavír v Žiline má zútulniť verejný priestor Mariánskeho námestia, na ktorom ho uviedli do života žilinské kníhkupectvo a susedná reštaurácia.

Iniciatíva vznikla podľa žilinského kníhkupca Jána Ničíka počas dlhých zimných večerov. „Považujeme tento nápad za veľmi prínosný. Preto sme si povedali, že treba nejakým spôsobom zútulniť verejný priestor námestia. A verejný klavír je jedna z možností ako to urobiť. Klavír zakúpili naši susedia a je to tiež možnosť ako vytvoriť komunitu ľudí, ktorí chcú, aby námestie žilo,“ povedal Ničík.



Klavír je oficiálne otvorený od 9.00 do 21.00 h. „Môže prísť ktokoľvek, komu to hudobné schopnosti dovolia. Dovolíme hrať aj ľuďom, ktorí nemajú hudobné schopnosti, ale iba istú chvíľu. Tu sa neočakáva vynikajúci hudobný výkon. Skôr je to vec pre potešenie. Rátame s tým, že si klavír vyskúšajú aj ľudia, ktorí nemajú virtuózne schopnosti. To patrí k veci,“ dodal žilinský kníhkupec.

Zdôraznil, že iniciátori umiestnenia verejného klavíra na žilinské námestie sa vandalizmu neobávajú. „Keby sme sa obávali, tak to nerobíme. Samozrejme, že existujú jednotlivci, ktorí svoju kultúrnosť prejavujú takýmto spôsobom. Ale nemôžeme donekonečna všetko strážiť. Klavír sa bude zamykať, ale zostane tam, kde je. Priestor Mariánskeho námestia je monitorovaný kamerami mestskej polície, takže nejaký hrubý násilný teroristický čin voči klavíru nepredpokladáme,“ uzatvoril Ničík.