Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na vernisáži fotografií si uctili pamiatku Tibora Huszára

Na snímke Tibor Huszár. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Výstava v Renesančnom kaštieli Galanta potrvá do 31. januára.

Galanta 12. decembra (TASR) - V Renesančnom kaštieli Galanta otvorili dnes večer tradičnú výstavu členov Fotoklubu pri Mestskom kultúrnom stredisku. Na vernisáži si uctili pamiatku fotografa Tibora Huszára. Podľa riaditeľa Vlastivedného múzea Galanta Jozefa Kepperta od roku 1992, keď kaštieľ bol zrenovovaný a oficiálne otvorený, každý rok usporiada Fotoklub v decembri výstavu.

"Tohtoročná výstava vyniká tým, že autori Alan Hyža, Martin Marenčin, Jozef Ondzik a Peter Župnik sa rozhodli, že obohatia výstavu a uctia si pamiatku nedávno zosnulého fotografa Tibora Huszára. Myšlienka sa realizovala v jednej osobitnej miestnosti," uviedol Keppert s tým, že v ďalších dvoch miestnostiach renesančného kaštieľa 18 členov fotoklubu vystavilo 42 fotografií. "Tradíciou je aj to, že na výstavu si zavoláme fotografa, ktorého tvorba súvisí s Galantou. V tomto kaštieli už veľa známych osobnosti vystavovalo svoje fotografie," doplnil.

Riaditeľ poukázal na to, že pocta Tiborovi Huszárovi má hlboké korene. "Štyridsaťročné osobné kontakty to len potvrdzujú. Narodil sa v Reci, v tom čase územnosprávne obec patrila do okresu Galanta. Začalo sa to v roku 1972, kedy sa Huszár zapojil do okresnej súťaže fotografie Amfo a Diafoto," priblížil.

V tom čase v Okresnom osvetovom stredisku v Galante pracoval metodik Tibor Putz. Práve on bol prvým učiteľom, mentorom a neskoršie priateľom Tibora Huszára. Snažil sa mladého, hyperaktívneho mládenca usmerňovať v jeho filmárskych a fotografických začiatkoch. Tibor Putz mal mimoriadne zásluhy na organizovaní súťaže amatérskej fotografie v okrese Galanta od roku 1966. Zapojil do nej aj Huszára, ktorý získal cenu za portrét. "Tu sa začala jeho kariéra," zdôraznil Keppert.

Na dnešnej vernisáži sa predstavilo Bratislavské gitarové kvarteto. Výstava potrvá do 31. januára.